Eeuwenoude hofstede Duindigt opent paardendraverij in 1906

Op landgoed Duindigt werden in 1906 voor het eerst paardenraces gehouden, waar aanvankelijk veel Hagenaars op afkwamen. Voor de gegoede Hagenaars van die tijd was het een ontspannen dagje uit. Inmiddels is de renbaan al meer dan 110 jaar een begrip in de wed- en rensport. Saillant detail is dat de renbaan op grond staat van de familie Jochems die daar al bijna  twee eeuwen woonachtig is.

Aflevering 81

Het vele hectaren grond omvattende landgoed Duindigt is vanouds op Wassenaars grondgebied gelegen tegenover de eveneens vermaarde buitenplaats Marlot. Wanneer de gefortuneerde notaris Joachim Jochems (1766-1841) het geheel in 1822 in zijn bezit krijgt, dan weet hij wat hij koopt. Eerder, in 1797, kocht dezelfde Jochems het landgoed voor zijn klant IJsbrand de Kock op een openbare veiling. Toen Duindigt in 1822 wederom onder de hamer kwam, was Jochems er als de kippen bij om het voor zichzelf en zijn familie te kopen. Daarnaast was de koper ook eigenaar van het nabijgelegen landgoed Reigersbergen dat hij in 1802 had gekocht en geheel had verbouwd.

Fazanten

De buitenplaats bestond uit diverse gebouwen, waaronder het representatieve woonhuis, dat geheel in stijl was opgeknapt en ingericht door de vorige eigenaar. Nieuw behang, nieuwe stuclagen en nieuwe plafonds door het gehele huis. Ook de keuken, de kelder en de biljartkamer waren volgens de nieuwe eisen van die tijd ingericht. Het geheel besloeg zo’n 10 HA en ook de tuin was een lust voor het oog: “naar de laatste smaak aangelegd” met zeer exquise vruchtbomen en gelegen in de nabijheid van het Haagse bos. In de 18eeeuw waren er nog prachtige fazanten te vinden, waarvan melding werd gemaakt in 1759 toen ze uit de menagerie werden gestolen en een beloning van 100 gulden werd uitgeloofd.

Paardendraverij

De familie Jochems heeft zich altijd ingezet voor de paardendraverij. In 1900 was er al sprake van een Duindigtprijs waarvoor toen gestreden werd op de renbaan van het naburige landgoed Clingendael. In datzelfde jaar werd Jochems winnaar met zijn paard Rack Rent. Toen Clingendael dicht ging doordat het tracé van de electrische Hofpleinlijn over het landgoed kwam te liggen, stond Jochems klaar om de Nederlandse Harddraverij- en Renvereeniging zijn medewerking te verlenen om op zijn land de nieuwe renbaan aan te leggen, die ook nog een eigen halte kreeg van de Hofpleinlijn genaamd “Renbaan-Achterweg”. Aanvankelijk werd er bij deze halte alleen gestopt wanneer er draverijen waren.

Tribune

De eerste draverij werd in mei 1906 gehouden. De opkomst viel door het gure weer enigszins tegen, doch de sfeer was geweldig. Het was even wennen aan de nieuwe bezoekers. Waren vroeger alleen edelen en welgestelden welkom, op de nieuwe renbaan mochten lieden van divers pluimage een gokje wagen. Een solide tribune zorgde voor een goed uitzicht op de baan. De gewone man stond eenvoudig op het middenterrein. Favorieten renners waren er volop, naast pikeurs die nog nooit een renpaard hadden bereden.

Gokverbod

Walter Joachim Jochems (1877-1947) was weliswaar eigenaar van het landgoed, maar voor de exploitatie van de renbaan had hij een naamloze vennootschap met een kapitaal van ƒ 200.000,- opgericht, waarin hij in het begin voor ƒ 40.000,- deelnam. 

De renbaan kende hoogte- en dieptepunten. Toen het gokken werd verboden in 1913 stonden de tribunes er leeg bij. In de oorlog werd er weer volop gewed en dat is sindsdien altijd zo gebleven. 

Heeft iemand leuke herinneringen aan Duindigt?

Frans van der Helm
helmhuis@ziggo.nl

Recente berichten