Nog eens de Ford Zodiac Mk III

In De Oud-Hagenaar van 11 december schreef John Vroom in zijn altijd interessante artikelen over mooie auto’s uit vervlogen tijden o.a. het volgende.

“Terwijl de politie in Den Haag in Volkswagentjes Kever rondreed, deed de politie dat in veel plaatsen in Engeland in een Ford Zephyr. Als u het zich nog kunt herinneren, is daar ook een politieserie over gemaakt: Z-cars, met de Z van Zephyr. Een spannende serie, waarin de Fords een soort van hoofdrol speelden. In Den Haag kan ik mij niet herinneren dat ik ze vaak heb zien rijden, want hier waren wij meer op de Duitse Ford gefocust”.

Nu zit daar geen letter onwaarheid bij, maar toch wil ik er wel een kanttekening bij plaatsen, want er reden wel degelijk Ford Zephyrs van de politie in Den Haag en omgeving rond; alleen het waren geen Zephyrs van de toenmalige Haagse Gemeentepolitie maar van het Korps Rijkspolitie.

Dit Korps blonk vaak uit door het bijzondere wagenpark, dat ze erop nahield. Wie kent bijvoorbeeld niet de prachtige Porsches, waar nog niet zo lang geleden een tentoonstelling bij het Louman Museum over is geweest.

In de Oude Alexanderkazerne, die stond tegenover het huidige Hoofdbureau van de Politie Eenheid Den Haag, was de Sectie Bijzondere Verkeerstaken ondergebracht, waar eerdergenoemde Porschegroep deel van uit maakte. Een daar stonden ook semi onopvallende Fords Zephyr voor de snelheidscontrole.

Ik zeg ‘semi onopvallend”, want er stond wel degelijk een klein bordje “Rijkspolitie” boven de kentekenplaat, maar als je dat kon lezen was het leed al geschied en kon je in je achteruitkijkspiegel nog net de flits zien van het flitsapparaat dat op het dak van de auto gemonteerd was. De neus van de Ford was in mat zwart gespoten, zodat de foto van de “snelheidspiraat” niet zou reflecteren en waardoor het kenteken onleesbaar zou worden.

Bij genoemde sectie had men ook de iets luxere Ford Zodiac, die bijvoorbeeld als wagen bij grote evenementen, zoals wielerrondes, werd gebruikt. Een prachtige en voor die tijd snelle auto. Vanwege zijn meerdere antennes op het dak, kreeg de wagen de bijnaam ‘het stekelvarken’

De meer bekende en dus opvallende Fords Zephyr van het Korps Rijkspolitie deden dienst bij de Verkeersgroepen. Zo zat er op de hoek van de Laan van Nieuw Oost Indië en de 3e Louise de Colignystraat de Verkeersgroep Den Haag. In de directe omgeving van de Verkeersgroep zag men regelmatig de zwart witte Ford Zephyr, zowel het oudere als nieuwe type.

En niet te vergeten de Technische Patrouille Wagens (TPW’s) de Citroën HY in de volksmond ook wel de “Patatbussen” genoemd.

My beautiful picture

 de TPW

Omdat John Vroom het in zijn rubriek over de Kevertjes van de Haagse politie had, hier nog even een nostalgisch fotootje van de bijzondere Kevers die de Haagse straten in de jaren ’60 sierden.

Ze werden Volkswagen Kuip of Coach genoemd, maar door de Hagenaar en Hagenees werd het al snel een “half gesneden witje” genoemd. Eigenlijk waren het omgebouwde Volkswagens cabriolet, die door de Haagse firma Bakker voorzien werd van een kunststof dakje. Achterop of achterin vervoerde men (brom)fietsen, dronken lieden en meer van het ‘spul’ dat voor nader onderzoek mee naar het bureau moest. 

Deze voertuigen waren mooi of bijzonder auto’s en hadden hun eigen ‘smoel’. Heel wat anders dan de tegenwoordige “eenheidsworst-auto’s”, waarvan je niet meer weet of het nu een kleine Japanner, Koreaan of een Franse autootje is.

Fred Verdel
verdel@ziggo.nl

Recente berichten