De Binckhorstlaan

Ik was bijna 16 jaar, toen ik ging werken aan de Binckhorstlaan 36. Bij de PTT. De laan oprijdende, vanaf de Lekstraat, zijn er nu twee viaducten. De tweede, waar nu de steenhouwerij is gevestigd was er nog niet. Evenals de steenhouwerij zelf. Het viaduct is men, kort na mijn aanstelling in april 1967, gaan bouwen.

Tegenwoordig heet het gebouw BINK36. Nog heden heb je daar 3 gebouwen. Twee hoge en een lage. Dat lage gebouw heette gebouw D. 

In het eerste gebouw, CWP (Centrale Werk Plaats), werden telefoons gerepareerd. In het tweede gebouw was de CMZ (Centrale Magazijn Dienst) gevestigd. Daar werden de kapotte telefoons aangeleverd. 

Muziek op de zaal? Je mocht niet eens fluiten. Één keer per dagdeel, een half uur, werd er muziek gespeeld. En was er iemand overleden, dan was er de gehele dag geen muziek. Raam open? Néé, geen ramen open. 

Koffie- en rookpauzes. Ja, toen mocht er nog op de afdeling gerookt worden. Ja, tijdens de pauze dan. Op de zaal niet. 

Als je je brood nog niet op had, of je sigaret nog niet? Jammer dan. Brood in je trommeltje, of je peuk uitmaken. Als de chef z’n kopje kwam brengen, hij zat eenzaam in de vissenkom (kantoortje met ramen), dan was daar het einde. Weer aan het werk. 

Aan de overzijde van BINK36 stond een gashouder. In 1968 is men deze gaan slopen. Aan de kant van het CMZ-gebouw, en richting naar Voorburg lopende, kwam je langs Van Gend & Loos. Daarnaast een benzinepomp, van Fa. Kerkhof. Eerst een witte pomp. Na een aantal jaren werd het een Shell-station. En sinds dit jaar is het een groene pomp. Van BP. Voor de pompen stond er een gebouwtje. Daar, linksachter, de auto wasserette. En dáárachter weer een garage. Achter de garage was er een opslagplaats. En op die plaats kwam het kabelmagazijn van de PTT. 

Het einde van het terrein liep in een trechtervorm. Met een hek. 

Af en toe kwam er politie op het terrein. Haspels, koper en ander materiaal waarmee te handelen was. Dus het was elke dag controleren of dat het achterste hek dicht was. Of dat je sleepsporen zag. 

Naast het kabelmagazijn zat PaMeTex. Met een regelmaat hoorde je weer een klap?! ‘t Had te maken met “vergeten” vloeistof. 

Op de hoek van de Binckhorstlaan en de Mercuriusweg zat er links een, infopost m.b.t. de Rotterdamsebaan. Op de andere hoek zat een bouwmarkt, Karwei. Aan de overzijde zit McDonald’s. Verder lopende aan díe kant, richting Junostraat, waren alleen maar autobedrijven. Je loopt dan van zelf langs het nog steeds aanwezige kasteel. 

Ook is er nog steeds een opleidingsgebouw voor vliegtuigen. Van Fokker. Daarnaast wás er in een tijdelijk gebouw een opslag van diverse bussen. Van o.a. de HTM. 

Aan het eind van de Junostraat was er een gebouw van de Centrale Directie. Die verzorgde o.a. de marifonie. 

Vanaf de Karwei richting Voorburg lopende, kwam je een wit pand tegen, Binckhorstlaan 180-184. Het hoofdkantoor van de TFD (telefoondistrict Den Haag). Voorheen aan de Jan Hendrikstraat 4. 

Steek je de Wegastraatover , kwam je langs een rijtje huizen. De straat daarachter heette de Vestastraat. Deze uitlopende kwam je op de Zonweg. Op de hoek van de Zonweg was er Auto Palace. 

Over de brug komen er alleen nog huizen. Vóór de brug kwam er een betonfabriek. Als je de Zonweg oploopt, zie je thans het te huur staande kantoorgebouw. Ook daar zat de KPN in, alsmede op het Maanplein. 

O ja, ik kan nog veel meer er over vertellen. Weten? Mail maar.

Of ik nú nog kom op de Binckhorstlaan? Ja, om een auto te huren bij Europcar.

Aad van Krevelen

ajlvankrevelen@hetnet.nl

Recente berichten