Help! Brand in de Newtonstraat!

Zo rond mijn verjaardag, 25 mei, gebeurde er altijd wat. Het begon in de Brandstraat, waar mijn ouderlijke huis stond. Waar ik later ging wonen, in de Newtonstraat, idem dito.

Of het was onenigheden in het café op de hoek van de Noorderbeekstraat en de Newtonstraat. Tja, hele taferelen hebben zich daar afgespeeld. Ook sneuvelde er weleens een ruit. Was het dan een ongure buurt om er te wonen? Welnee, het bracht wat leven in de brouwerij. 

Maar ook het pand naast ons, bracht reuring in de straat. Daar woonden grote families. Zij namen het niet zo nauw met de regels. Zoals, dat was toen nog, bakkie-bakkie. Clandestiene radio-uitzendingen. Er stond een hoge mast op hun dak. Maar ook vastgemaakt aan ons dak. De zender stoorde behoorlijk tijdens tv-avonden of radio-uitzendingen (overdag). Wat voor taal de omroeper sprak? Geen idee. Gelukkig heeft de brandweer de mast opgeruimd. De rust keerde weer terug. En de aanwezigen in het huis kregen een ritje in de politieauto.

Een ander heftig voorval was een brand.

Er werd weleens gezegd: “Hé Aad ze komen weer op visite bij jou.” Je hoorde dan de sirenes al van verre loeien. Bijvoorbeeld de brand in de rooms-katholieke kerk op de hoek. En zo nu dan een brand in een winkel op de hoek van de Newtonstraat en de Beeklaan. Dat gebeurde op 25 mei 1983. Op 9 maart 1984 is de winkel heropend. En de winkel is er nog steeds! Een andere brand betrof het klooster in de Newtonstraat. Óók op mijn verjaardag.

Maar da’s een ander verhaal. 

Aad van Krevelen
ajlvankrevelen@hetnet.nl

Recente berichten