Het Peemankeetje in Emma’s Hof

In een vorige editie van De Haagse Tijden schreef ik een reactie over het Haagse fenomeen “De Koffietent” en gaf daarbij aan dat ook Wassenaar zijn koffietent kende, o.a. het mooie keetje op de Buurtweg. Dit keetje houdt de Wassenaarse gelederen bezig, want eind juli jl. werd gemeld, dat het voor € 30.000 van de gemeente Den Haag gekochte huisje een miskoop blijkt te zijn! Tijdens het onderhoudswerk bleek namelijk dat het huisje er slecht aan toe is en in een veel slechtere staat te verkeren dan aangenomen. De verwachting was dat de lokale meesterijsberijder Luciano het deze zomer in gebruik kon nemen, maar dan kan helaas niet doorgaan. Er zit voor de gemeente Wassenaar niets anders op dan om het rijksmonument te restaureren. En daarna wil de gemeente ervan af. Althans, verkoop is een van de opties waar het gemeentebestuur nu over nadenkt. Naar verwachting gaat er veel geld gemoeid met het herstel en de instandhouding’, aldus B en W.  Wassenaar moet nu een restauratieplan opstellen en een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. Ook volgt er onderzoek naar de kosten. Voor het eind van het jaar moet hierover meer duidelijkheid zijn. Pas daarna begint de restauratie. Om vandalisme te voorkomen en onderzoekers de ruimte te geven zijn er thans hekken rondom het monument geplaatst. In de winter wordt het koffiehuisje ingepakt om het af te schermen van weersinvloeden.

Het is te hopen dat de gemeente Wassenaar financiële middelen beschikbaar stelt om het keetje te restaureren want een kustwerkje met zo’n lange historie in zowel Den Haag als Nijmegen verdient beter. Het Wassenaarse exemplaar is waarschijnlijk het laatst overgebleven exemplaar in onze regio en zelfs in heel Nederland. Nu blijkt echter dat er in Den Haag toch nog zo’n huisje te vinden is op een plek waar je dat totaal niet zou verwachten. Namelijk in een soort stadstuin in de Galileïstraat ter hoogte van nummer 36. 

Hier ligt namelijk een prachtige oase van rust in het drukke gedeelte nabij de Weimarstraat en Beeklaan en is zeker de moeite van een bezoek waard. Het staat bekend als Emma’s Hof en wanneer u even op Google kijkt, vindt u de nodige informatie op bijvoorbeeld: http://www.emmashof.nl

Ik vermoed dat het huisje geen origineel Peemanhuisje is, maar een prachtige replica. Bij de ingang van Emma’s Hof hangt namelijk een historisch overzicht van de stadstuin, waar onder meer staat vermeld “6 juni 2011: Start bouw Holke’s Huisje”. En dat is de naam van het keetje dat ook als “très petit restaurant” tijdens feestelijkheden in de tuin wordt gebruikt. Tevens vermoed ik dat de bouwer zich heeft laten inspireren door het Wassenaarse exemplaar, gezien de aanbouw, die het huisje op de Buurtweg ook heeft maar bij de originele Peemankeetjes ontbreekt.

Zoals gezegd, de tuin is meer dan een bezoek waard, want je waant je direct in een totaal ander stukje Den Haag dan de omgeving zou vermoeden en dit mag zeker uniek genoemd worden.

Fred Verdelman
verdel@ziggo.nl

Recente berichten