Henri en Anton Pieck in de Weimarstraat

Naar aanleiding van alle artikelen en reacties over de Weimarstraat, wil ik er bij deze nog het verhaal aan toevoegen van de familie Pieck, die in de Weimarstraat op nummer 266 gewoond heeft. Zelf ken ik de buurt goed aangezien ik de lagere school heb doorgebracht op de Gerardus Majellaschool in de Herschelstraat van 1953 tot 1959 en vervolgens nog de Muloschool H. Engelbewaarders in dezelfde straat. Daarnaast was ik in die periode misdienaar in de Agneskerk en bij de zusters van de Sacré Coeur in de Newtonstraat. U begrijpt het plezier van de herkenning in alle gepubliceerde verhalen over deze dynamische buurt. Wij woonden toen in de Harderwijkstraat, dus ik heb wat afgelopen in al die jaren.

Het gezin Pieck bestond uit vader, moeder en de tweeling Anton en Henri (Han) toen ze vanuit Den Helder naar Den Haag verhuisden omstreeks 1914 na de pensionering van hun vader in 1906, die onderofficier/machinist bij de marine was geweest. Vier jaar vóór de geboorte van de tweeling was hun broertje Coenraad overleden toen hij veertien maanden oud was. De tweeling werd in 1895 geboren in Den Helder, zij hebben daar ook hun eerste tekenlessen gehad, nadat gebleken was dat de talenten van meerdere familieleden ook in de twee jongens aanwezig waren. 

Leerlingen aan het werk. Staand achter met vlinderstrik is Anton Pieck en voor hem zittend met stropdas en vest zijn tweelingbroer Han.

Vader Pieck was in Den Haag geboren in 1861 en voor zijn werk bij de marine was het gezin naar Den Helder verhuisd. Moeder Pieck was afkomstig uit Vlissingen en heeft haar man ontmoet toen deze daar voor zijn werk vertoefde. Omstreeks 1914 verhuisde het gezin naar een ruim nieuwbouwappartement aan de Weimarstraat 266 waar de beide jongens nog min of meer bij de ouders woonden, terwijl ze overdag les gaven aan de tekenschool Bik en Vaandrager aan de Galileïstraat 2A. Deze tekenschool was in 1909 opgericht door Jan Vaandrager en zijn zwager Willem Hendrik Bik. Beiden jongens hebben bij dit instituut hun onderwijsakten A en B gehaald, waarna zij hier parttime zijn gaan doceren tot omstreeks 1922. Vanwege de mix van jongens en meisjes en de kleinschaligheid van de school, was het er een vrolijke boel getuige ook de foto’s die de latere Haagse kunstenaar Jan Giesen vanaf circa 1916 met zijn Kodak Box camera maakte. Jan Giesen heeft ook zijn opleiding gedaan bij Bik en Vaandrager en eveneens daar als docent gewerkt tot 1921.

Bij Bik en Vaandrager leerde men echt goed tekenen getuige de lijst van succesvolle studenten, die veelal als illustrator daarna goed hun kost konden verdienen. De vraag naar illustratoren was vanaf circa 1900 groot vanwege de nieuwe technische mogelijkheden van de drukkerijen om boeken uit te voeren met foto’s en afbeeldingen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren veel van de leerlingen afkomstig uit andere plaatsen in Nederland, omdat ze in Den Haag gemobiliseerd waren en hun vrije tijd nuttig wilden besteden door hun onderwijsakte te halen.

Na 1921 zwerven de beide broers uit, Anton naar het Kennemerlyceum in Haarlem en Henri naar Amsterdam. Henri, die wat minder bekend is gebleven dan zijn tweelingbroer Anton, heeft vanaf de jaren 1915 veel gereisd (Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije, Italië en Egypte) en o.a. als architect gewerkt aan de restauratie van het interieur van het Scalatheater aan de Wagenstraat. Hij heeft vele jaren de affiches vervaardigd voor de Jaarbeurs in Utrecht en na de oorlog zijn tekenwerk uit het kamp Buchenwald en van de vernietigde Nederlandse steden gepubliceerd.

[Foto 1]

Vergezeld van de kinderen uit de buurt staan hier docenten en leerlingen op de stoep voor de school van Bik en Vaandrager aan de Galileïstraat 2A. Op de achterste rij in het midden met hoed en vlinderstrik is Anton Pieck en voor hem zittend zijn tweelingbroer Han (Herni) die Raden Katamsi vasthoud. Deze laatste heeft in 1950 de Academie voor Schone Kunsten opgericht in Yogyakarta Indonesië, waaraan hij leiding heeft gegeven tot maart 1959.

Mocht u de kinderen of andere leerlingen herkennen, dan houden wij ons zeer aanbevolen om dat van u te vernemen.

De foto’s zijn gemaakt door Jan Giesen met zijn Kodak Box omstreeks 1917.

Jan Roedoe
Stichting Jan Giesen
info@stichtinggiesen.nl

Foto 1: Leerlingen en docenten voor de school van Bik en Vaandrager aan de Galileïstraat 2A.

Recente berichten