Skip to main content

Wat De Haagse Tijden al niet mogelijk maakt


Dinsdag 16 november stond mijn verhaal in de krant over de Gemeentelijke Midddelbare Handelsdagschool, destijds gevestigd in het gebouw op de hoek van de Waldeck Pyrmontkade en de Elandstraat. De daaropvolgende woensdag had ik mijn vrijreizendag naar Den Haag om een paar exemplaren op te halen en onder andere een bezoek te brengen aan mijn vroegere woonstraat, de Wagenstraat.

Op het stadhuis nam ik een paar kranten mee en ging met lijn 16 naar de Laan van Meerdervoort. Ik wilde wel eens zien waar het kantoor van onze krant zich bevond en waar Sanne Groeneboer en haar collega’s om de veertien dagen een leuk nummer in elkaar zetten. Zij zitten in een fraai pand vlak bij de hoek met de Koningin Emmakade en ook hier kun je uiteraard de krant halen. Daarna liep ik naar het Koningsplein, waar ik nog nooit was geweest, en vervolgens langs mijn oude school.Op het ‘schoolplein’ stonden twee mannen met elkaar te praten. Ik liep er langs en keek naar de ingang van het gebouw. Daar zit, zoals ik al een vorige keer had gezien, een vegetarisch restaurant dat alleen ’s avonds open is. Vervolgens kwamen er nog vier mannen het plein op om te kijken. De man, die inmiddels was uitgepraat, vroeg wat wij kwamen doen. “Zijn jullie soms oud-leerlingen?” Ik bevestigde dit en toonde hem De Haagse Tijden met het artikel en de klassenfoto. Waarop de vier mannen vertelden dat zij naar aanleiding van dit verhaal naar het gebouw waren gekomen. Van 1972 tot 1975 waren zij leerlingen van de school, die toen inmiddels MEAO heette.

“Willen jullie misschien even binnen kijken”, vroeg de eerste man. Dat lieten wij ons geen twee keer vragen! En zo gingen wij via een deur op de eerste binnenplaats naar binnen. Het trappenhuis en de gangen waren heel herkenbaar. De deuren van de lokalen waren natuurlijk gesloten vanwege bewoning, maar de man bracht ons naar de tweede verdieping, naar het scheikundelokaal dat nog intact was. Bizar om daar na 58 jaar weer te zitten. Er werd druk gefotografeerd. Ontzettend bijzonder om nog eens door dat gebouw te lopen. Ook de grote binnenplaats waar vroeger de fietsenstalling was en wij in de kleine pauze werden ‘gelucht’ hebben wij even betreden. Het gebouw wordt nu overigens bewoond door mensen die voorheen in het oude belastingkantoor aan het Buitenom hebben gewoond. Ten slotte namen wij afscheid van elkaar en ben ik via de Noordwal en omliggende straten naar de Wagenstraat gelopen. Het was een bijzonder geslaagde vrijreizendag!


Details

 • Schrijver

  Ed Vernooij
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  In de oude schoolbanken
 • Editie

  26-2021

Meest gelezen artikelen