Skip to main content

Wilde orchideeën en ander moois

  • Schrijver: Monica Hoogduin
  • E-mail adres: m.a.hoogduin@gmail.com
  • Foto bijschrift: Duinviooltje
  • Editie: 9-2023

U komt vast wel eens in Meijendel. Om een pannenkoek te eten in de Boerderij of om er fijn te wandelen in een of meerdere van de gebieden. Zo heb je de mooie en gevarieerde Ganzenhoek in het noorden, waar duinvalleien en naaldbomen elkaar afwisselen, en natuurlijk de Bierlap en de Kijfhoek, waar je alleen met een ticket naar binnen mag. Je moet dan wel goed ter been zijn met de kronkelende zandpaadjes en het vele hoogteverschil. Desalniettemin een walhalla voor de echte rustzoeker. 

Orchissen

Maar wist u ook dat er wilde orchideeën groeien en bloeien in Meijendel? Als je in een rustig tempo loopt, is er nog veel meer te ontdekken dan alleen maar mooie uit- en vergezichten. Juist als je naar beneden kijkt, gaat er een heel nieuwe wereld voor je open. Onder andere in de Libellenvallei, waar je volop wilde orchideeën vindt, zoals de brede orchis in april-mei en hekkensluiter de moeraswespenorchis in juni-juli. In de periode daartussen vind je de zeer zeldzame steenrode orchis en de prachtige bijenorchis. Langs het lange wandelpad richting Wassenaarse slag vond ik vlakbij de Kikkervalleien de onopvallende grote keverorchis. Iemand had mij hierop gewezen maar ik moest het aangewezen stuk wel vier keer heen en weer lopen voordat ik hem dan eindelijk vond!

Verdwaald

In de Ganzenhoek trof ik langs het fietspad richting strand een aantal exemplaren van de heel bijzondere kuifhyacint. Mijn richtingsgevoel had mij in de steek gelaten. Daardoor liep ik niet de route die ik oorspronkelijk in gedachte had. Het lijkt erop dat je eerst moet verdwalen om de grootste verrassingen tegen te komen. De eerste keer dat ik wandelde in de Kijfhoek en de Bierlap was ik namelijk binnen twintig minuten verdwaald. Het bleek een groot geluk, want zo vond ik het mooie maar zeldzame rond wintergroen. In de Kijfhoek kom je ook de sierlijke nachtsilene tegen. Het is een echte nachtbloeier en trekt daardoor dan ook nachtvlinders aan. Overdag zien de bloemen er wat verpieterd uit. In de Bierlap werd ik verrast door enkele exemplaren van de kruisbladgentiaan, waardplant (in Meijendel waardplant) van het duingentiaanblauwtje. Deze vlinder is nu uitgestorven en kwam alleen voor in Nederland op slechts twee plekken, namelijk in Meijendel en bij de Nieuwkoopse plassen. In de Libellenvallei zie je overigens veel meer kruisbladgentiaan. Ze bloeien tussen juni en augustus met mooie blauwe bloemen. Als je heel goed kijkt, zie je in de duinvalleien ook klein grut zoals het geelhartje en stijve ogentroost. Die laatste wordt gebruikt in oogdruppels ter verlichting van droge en geïrriteerde ogen. Iets minder klein maar wel heel mooi is Parnassia, die je vaak tussen de orchideeën aantreft. 

Woestijn

In Meijendel heb je noord- en zuidhellingen. Het temperatuurverschil tussen beide hellingen is zo groot dat je wel kunt spreken over een woestijnklimaat, gewoon midden in Meijendel! De temperatuur op de zuidhellingen wisselt sterk en kan op zonnige dagen wel oplopen tot zo’n 50 graden Celsius. Dit en perioden van droogte maken dat de planten die er groeien, zoals buntgras en het duinviooltje, ware overlevers zijn. Hoewel je door de prachtige verschijning van het duinviooltje niet direct aan overleven denkt! 

Nieuwsgierig geworden? Lees verder in Meijendel bloeit, Wilde orchideeën en ander moois, een boekje dat ik maakte om mensen te enthousiasmeren om op ontdekkingsreis te gaan in dit prachtige duingebied, aangekleed met veel mooie foto’s en illustraties. Meer informatie over dit boekje en nog twee andere boekjes over de Haagse duinen vindt u op www.bloeiendwestduinpark.com. Op (en via) deze website vindt u ook foto’s en beschrijvingen van al mijn vondsten in het Westduinpark en Meijendel.