Skip to main content

Mijn herinneringen aan de HEAO

In De Haagse Tijden van 18 augustus 2020 is eerder een artikel verschenen geschreven door Koert Vrijhof over de HEAO, HES J. van Zwijndregt gevestigd aan de Houtrustweg 2, aan het einde van de Beeklaan. Mijn vooropleiding was MULO A en B en vervolgens de vrije richting van De MEAO (J. van Tinbergen College aan de Weesper­straat), waarover een artikel van mij is gepubliceerd in De Haagse Tijden van 8 december 2020.

Van 1975 tot medio 1979 heb ik de nodige uurtjes doorgebracht op de HEAO-school aan de Houtrustweg. Het eerste jaar was een algemeen jaar. Dat begon wel erg positief. Met alle nieuwe eerstejaars in de aula werd je door directeur Dees welkom geheten, waarbij hij aangaf dat de helft van de studenten het eerste jaar niet doorkomt. Aandachtspunten voor mij waren de moderne wiskunde en het vak recht en zorgen dat je tijdens een tentamenperiode niet te veel uitging. De eerste tentamenperiode ging hierdoor volledig de mist in. Je had drie tentamenperiodes en aan het eind van het studiejaar moest je per vak 16,5 punt hebben, dan had je een 6. Dus na ieder cijfer werd er door de studenten goed gekeken en gecommuniceerd met de betreffende docent of er nog enkele tienden bij gesprokkeld konden worden, want dat scheelde weer aan het eind van het schooljaar. De directeur was Dees en de plaatsvervangend directeur was Blei Weissmann.

INTAC was de studentenvereniging en deze bestaat vandaag de dag nog steeds, na 65 jaar als studentenvereniging van de Haagse Hogeschool, met een eigen sociëteit aan het Huijgenspark 60-61 te Den Haag. In het eerste studiejaar zijn we met de boot vanuit Hoek van Holland naar Londen op werkweek geweest. Wij hebben daar een paar bedrijven bezocht, waaronder Rank, onder meer bekend van luidsprekerboxen. Als muziekliefhebber vond ik dat een interessant bedrijf.

Na het eerste algemene jaar kon je de keuze maken voor de studierichting. Ik koos voor Bedrijfs Informatica (BI). Ik was de derde lichting, dus de kinderziektes van een nieuwe opleiding waren er wel uit. Bedrijfsinformatica was een samensmelting van bedrijfsadministratie met informatica. Naast vakken als bedrijfseconomie en bedrijfsadministratie had je vakken als programmeren (programmeertalen: vera, algol en cobol), systeemanalyse, databases, statistiek, operationele research en als keuzevak had ik econometrie. In tegenstelling tot de andere opleidingen duurde deze opleiding in totaal vier jaar, inclusief negen maanden stage in het laatste jaar. Bijzonder was dat het vak sport gezien werd als een volwaardig vak, waar je dus ook die 16,5 punt moest scoren over een heel jaar. Een van de sportdocenten heette Castens. Een van de onderdelen van het vak sport was ‘de coopertest’ op het grasveld achter de school. Als je de drieduizend meter liep in twaalf minuten had je de maximale score.

In vergelijking met het tegenwoordige HBO was het op de HEAO een schools systeem, met het verplicht volgen van de klassikale lessen. Ik was blij met deze structuur. In de pauze maakten we vaak een wandelingetje over de Beeklaan (waar ook de oude politicus Drees woonde) en haalden bij de viskraam op de Laan van Meerdervoort een broodje met een lekkerbek. Of we kochten wat in de kantine, die onder leiding stond van mijnheer Slabbekoorn.

Over de docenten ben ik zeer te spreken. Het waren gemotiveerde, enthousiaste docenten die de studenten relevante zaken bij wilden brengen. Een paar namen van de docenten: Mentink voor wiskunde, Papendrecht voor bedrijfsadministratie, Van Kleef voor bedrijfseconomie, Hoenderkamp voor programmeren, Essink voor systeemanalyse, Stomps voor databases, Van Veen voor Statistiek, Mastenbroek voor Econometrie. Stomps werd later oprichter en directeur van Acadamic Service, een uitgeverij van studieboeken, eerst voor het vakgebied Informatica en later ook voor andere vakgebieden. Deze uitgeverij is opgegaan in Sdu Uitgevers. In 2015 is Academic Service door Sdu verkocht aan BOOM uitgevers Amsterdam. Eind jaren zeventig is de avond HEAO opgericht, onder leiding van directeur Van Kleef.

Voor de schoolfeesten was, vanwege het tekort aan dames op de HEAO, een creatieve oplossing gezocht door samen te werken met de nabijgelegen school De Laan. Daar was een diëtistenopleiding, waar juist weer een tekort aan mannen was. Op een van die schoolfeesten heb ik mijn echtgenote ontmoet. Mijn stage heb ik gelopen bij het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg. Ik moest daar in de administratieve taal cobol een systeem maken voor de cijfermatige verwerking van de voorjaarsenquête van de installatiebedrijven. Dat was best een lastige klus. In het laatste jaar moest je ook een scriptie schrijven. Mijn onderwerp was: De sociale aspecten van de automatisering. De diploma-uitreiking was in de nabijgelegen Houtrustkerk. Tevens ben ik toen lid geworden van ExHes, de alumnivereniging voor de afgestudeerden aan de HES J. van Zwijndregt.

Na het afstuderen ben ik gaan werken bij de afdeling systeemontwikkeling van het Directoraat Automatisering van het toenmalige staatsbedrijf PTT in het Dr. Reinoud Computercentrum in Leidschendam. Ik kreeg daar het beheer voor het Zendmachtigingen-systeem (ZEN) en het systeem voor Kust- en Scheepsradio (KSR). Daar kon ik met mijn cobol kennis en ervaring flink aan de bak. N.b. het Directoraat Automatisering stond toen onder leiding van Professor J.M. van Oorschot, die daarnaast directeur was van de Kantoor Machine Centrale (KMC) van PTT en tevens hoogleraar informatie aan de Vrije Universiteit. In de avonduren ging ik bedrijfseconomie studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, op aanraden van wiskundedocent Mentink. Hij gaf aan dat je moet blijven studeren om bij te blijven in het vakgebied.

Met de overgang naar de Haagse Hogeschool (HHS) en door een gebrek aan bestuursleden is in 2001 een einde gekomen aan ExHes. Bij de overgang van de HEAO naar het gebouw van de Haagse Hogeschool is op 5 juli 1996 een eindfeest gegeven in het vertrouwde schoolgebouw aan de Houtrustweg. Bij de HHS is het vakkenpakket van de HEAO behoorlijk op de schop gegaan en verdeeld over drie verschillende sectoren, de zachte sector, de harde sector en de zakelijke sector.

Zowel het pand van het CBS in Voorburg als het pand van mijn eerste werkgever de PTT het Dr. Reinoud computercentrum in Leidschendam hebben plaatsgemaakt voor woningen. Het gebouw van de HEAO aan de Houtrustweg staat er nog steeds en is in gebruik als schoolgebouw door het Rijnlandslyceum.


Details

  • Schrijver

    Piet Goeyenbier
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    Diploma-uitreiking HEAO, juni 1979. Ik zit op de voorste rij, derde van links.
  • Editie

    03-2025

Meest gelezen artikelen