Skip to main content

The Gladiators/ACT


The Gladiators is een rockband uit Den Haag rond 1963-1967. De bezetting bestaat uit Carl Vermelis (zang/ gitaar), Theo v. Willigen (gitaar), Aad v.d. Zeijde (zang/ bas) en Rolf Osendorp (drum). Drummer Rolf wordt in 1964 vervangen door Stef Fedor.

Tussen Rolf en Stef heeft ook nog een paar avonden de toen twaalfjarige Ton v.d. Kleij gedrumd, die van zijn vader om 23.00 uur thuis moest zijn. Ton heeft later nog gedrumd bij The Black Demons, Chou Chou, Levy Joe, Summer en niet te vergeten Earth & Fire.   

The Gladiators spelen rock ’n roll, indorock, Shadowsachtige gitaarmuziek, en gaan zoals zoveel rockbands als de tijd rijp is over op beat. Het eerste drumstel van Rolf is een ijzeren pijp op een dienblad. De elektrische gitaren zijn zelf gebouwd. Het eerste optreden (gage 45 gulden) wordt gebruikt voor aanschaf van een WEM copycat echo. Ze spelen regelmatig bij sportverenigingen, jongerenclubs, bedrijfsfeesten en recepties, wat neerkomt op zo’n dertig betaalde optredens per jaar. Een leuk weetje is een optreden met tv-grootheid Ted de Braak (o.a. Farce Majeur) waar ze samen met Ted zijn grote hit Een Glaasje Madeira, My Dear spelen. De opkomst voor de (toen nog) militaire dienstplicht maakt een eind aan de band.

Een paar jaar na het ter ziele gaan van The Gladiators begeleiden Carl en Aad een jongerenkoor tijdens diensten in rooms-katholieke kerken. Als intermezzo tijdens deze diensten spelen Carl en Aad het nummer Suicide is Painless, wat door de kerkleiding niet zo op prijs wordt gesteld en ze worden bedankt voor hun diensten. Ze gaan verder als duo, totdat drummer Taco v. Popta erbij komt en zo ACT ontstaat: Aad, Carl & Taco. Er wordt regelmatig opgetreden in Den Haag, Delft en Rotterdam. De band maakt dan luister-muziek en lichte pop. Taco wordt in 1978 vervangen door Vincent v.d. Horst en Wim Theyl komt erbij als sologitarist, waarna de muziek richting rock gaat. In 1980 gaat ACT ter ziele. Vincent en Aad zijn nog actief geweest in de bands Changes en The One Night Stand Band.

 


Details

 • Schrijver

  Rob Mindé
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  The Gladiators/ACT
 • Editie

  13-2023

Meest gelezen artikelen