Skip to main content

The Entertainers & The Haigs


The Haagse groep The Entertainers begon als drie mans formatie op de Populierschool rond 1960. Het was een rock & roll/ beat band met Wim Betlem (gitaar), Jaap Rog (gitaar) en Ed v.d. Sande (bas). Als drummer kwam Jan Timmermans erbij. De band werd echt populair toen hij werd uitgebreid met Rob v.d. Zwan (gitaar), die Wim Betlem verving, en tandartszoon Frank van Leijen (zang). Manager was E. van Dalen. De vijf mans formatie was een top act in Den Haag en omstreken. De locaties waar ze speelden zijn te veel om op te noemen. Een kleine greep: Club 192, Casino Scheveningen, Drie Stoepen, Marathon, Amicitia en ’t Zuid. Ze hadden een eigen fanclub, ‘Entertainers Fanclub E.S.’, wat voor die tijd best bijzonder was. Ze wonnen in de voormalige Haagse Dieren-tuin de Haagse Beatles verkiezingen en werden bij verdere optredens ook aangekondigd als ‘De Haagse Beatles’.

Voor een optreden in de Leidse stadsgehoorzaal werden ze - om meer publiek te trekken - aangekondigd als Beat Sensatie The Liverpool Entertainers. Er werd gewaarschuwd dat als de danszaal net zo smerig achter bleef als de laatste keer - peuken, glas, koffie en bier op de grond - dit het laatste optreden zou zijn. In 1965 werd de naam veranderd in The Haigs, omdat er in Limburg al een (Indorock) band met de naam Entertainers bestond. Haigs was een verbastering/ samentrekking van het whisky merk en fonetisch Haags voor Hagenaars. De formatie ging verder met Frank, Jaap, Jan, Ed en Rob. Ze hebben een succesvolle tournee door Frankrijk gemaakt, waar op de affiches stond: Les Haigs, Les Beatles Hollandaise, la révélation du Hit Parade d’Europe no. 1. Zo werden ze bij aanvang van de optredens ook aangekondigd. Tussen 1966 en 1967 heeft Barry Hay deel uitgemaakt van de band. Hij kwam uit de Haagse band Don’t. Iedereen weet hoe het hem is vergaan. Ze stonden onder andere in het voorprogramma van Dave Berry, Hollies en Jimmy Hendrix. Er zijn vijf singles opgenomen: Never die/That’s the way she is (1966), Where to run/Seperated (1966), Saturday night/You’ve got it (1967), From now on/Hey baby (1967) en Roly Poly Martha/Out of life (1968), die tipparade haalde. In 1999 is er een tien inch compilatie uitgegeven.

Where to run heette eigenlijk My Doggy pee-peeed on the mat, maar dat kon volgens platen-maatschappij Artone niet. Andere bekende Hagenaars die in The Haigs band hebben gespeeld zijn onder andere Bert Terlaak, Paul v. Melzen en Jaap Mossel. Rob v.d. Zwan heeft ook gespeeld bij Big Wheel, The Bumble Bees, Les Clochards, The Giants (met deze naam waren er meerdere bands), The Royal Five en Tagrag, Jaap Mossel in The Scarlets, The Chiva’s, The Elements, The Fire Stones, The Sparks, The Mailer Mackenzie Band en The Golden Haigs, Paul v. Melzen in diverse indorock groepen, The Mailer Mackenzie Band en Mack en Bart Terlaak in Mack, The Franklin Rollers en The Dare Devils. 


Details

 • Schrijver

  Rob Mindé
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  The Entertainers & The Haigs
 • Editie

  16-2023

Meest gelezen artikelen