Skip to main content

The Limits


The Limits was een blues/beat/rock ’n roll band uit Rijswijk/Voorburg, maar behoorde overduide­lijk tot de Haagse muziek scene. De band werd in 1963 opgericht aan de Koninginnelaan in Rijswijk, waar de twaalf- en dertienjarigen Bert Touw, Frank de Bruijn, Allert de Lange en Ab Mul woonden, en ze zaten ook nog allemaal op het Huygens Lyceum in Voorburg. 

Hun eerste optreden was op een feestje van een buurman. Meerdere optredens in de regio volgen snel, met covers van The Rolling Stones, The Shadows en The Beatles. Ze werden gereden door melkboer Frans uit Leidschendam, die op zaterdag als hij zijn wijk had gereden zijn bus leegmaakte en de band naar optredens bracht. Veelvuldig werd opgetreden op schoolfeesten, in wijkgebouwen en buurthuizen in Voorburg, Rijswijk, Leidschendam en Den Haag. Blueslegende John Mayall was van grote invloed op de band. Het succes groeide gestaag. Eind jaren zestig trad de band elke week wel op, vaak voor compleet uitverkochte zalen. Het was een gouden tijd, met huilende/ gillende meisjes aan de deur. In 1967 bestond de band uit Hugo Woudenberg, Hans Lukkien, Bert Touw, Roel Alofsen, Johan Schmal en Allert de Lange. Manager was Rik Blom en als roady fungeerde Arnoud Koek, die Rik op zou volgen als manager. Er werden eigen nummers geschreven, maar die werden nooit een succes. De covers bleven het wel goed doen. De band staat o.a. in het voorprogramma van The Golden Earrings in de legendarische Club 192 in Den Haag en bij Cuby a/t/Blizzards. In gebouw de Vliegermolen in Voorburg stonden ze voor Leon Russel en The Who. In de jaren zeventig leidde de band een sluimerend bestaan, omdat er andere zaken om de hoek kwamen kijken, zoals studie, huisje boompje beestje, etc. Op de 50e verjaardag van Allert besluit hij dat het tijd wordt om de band weer bij elkaar te halen. Het wordt een succes. De band treedt weer regelmatig op in de volgende bezetting: Allert de Lange, Hans Lukkien, Bert Touw, Johan Schmal en de nieuwkomers Gerard v.d. Tas, Geke Kajim en Eugene Hoog-straten. Gouden tijden herleven, o.a. met een optreden op de door Radio West georganiseerde Haagse Beat reünie in het Paard en op het Zoetermeerse Blues Festival. 

Ondanks de hernieuwde successen neemt de band de moeilijke beslissing om toch te stoppen, vanwege de leeftijden (allemaal 60-plussers). Na vijftig jaar Limits komt er nog een afscheidsconcert voor de fans, op 16 maart 2013 in de party boerderij Hijdra. Het 50-jarig bestaan van de band is dus tevens het afscheidsconcert. Het gehele repertoire wordt gespeeld, oude rock/beat en blues met alle huidige en ex-bandleden. Overigens bestaat er van 1964-1968 in Den Haag nog een (beat) band met de naam The Limits, bestaande uit Max Bajetto (g/z), Cees v. Bommel (d), Wim v. Bommel (g/z/o) en Fred Mulder (b). Zij speelden o.a. in het AVA-gebouw en stonden in het voorprogramma bij The Incrowd en The Tee Set.


Details

  • Schrijver

    Rob Mindé
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

  • Editie

    18-2023

Meest gelezen artikelen