Skip to main content

Rein de Vries


Rein de Vries, geboren 27 juni 1942 in Pujan (voormalig Nederlands-Indië), is een gitarist/zanger uit Den Haag. Hij brengt de eerste drie jaar van zijn leven samen met zijn moeder door in een Jappenkamp, terwijl zijn vader in een ander kamp zit. Na de bevrijding van Nederlands-Indië emigreren vader, moeder en Rein naar Nederland, maar het gezin keert als snel terug vanwege werkzaamheden van vader. Na de soevereiniteits­overdracht vertrekt het gezin definitief naar Nederland, naar het Statenkwartier in Den Haag.

Rein leert zichzelf gitaar spelen. Zijn eerste stappen in de muziek zijn vanwege zijn buurmeisje Tineke. Zij moet zingen op een teenager zangwedstrijd, maar heeft geen muzikale begeleider. Ze weet zich te herinneren dat haar vroegere klasgenoot en huidige buurjongen goed gitaar kan spelen. Rein gaat met haar mee naar Hilversum en daar begint zijn muzikale loopbaan. Tijdens het lange wachten speelt hij in de wachtruimte rock-‘n-roll nummers, die gehoord worden door ene Jan de Winter. Zijn eerste platencontract is dan gauw geregeld. Rein keert met een tevreden gevoel huiswaarts; er is een bandje van hem opgenomen en er is een single in het vooruitzicht. Zijn eerste single wordt in 1959 bij Phonegram Records opgenomen, Blonde Baby Doll, een Nederlandse vertaling van de Cliff Richard hit Baby Doll. Rein komt ook op tv, waar hij wordt beschouwd als een keurige rock-‘n-roller, met zijn streepjes overhemd en zijn bescheiden vetkuif, maar wel met een spijkerbroek. Hij vindt het maar niets, al die drukte, de fotografen en het steeds wisselen van hemd.

Eigenlijk weet hij ook niet goed wat hij wil, want ook het toneel lokt; op zijn vijftiende trad hij al op in zijn eerste toneelstuk, waarin hij de zoon van een butler speelt. Maar de muziek wint het van toneel. Hij ziet in het Polygoon Journaal dat mede-Hagenaar René Nodelijk een basgitarist zoekt voor zijn band The Rocking Sensation Boys. Hij meldt zich aan, wordt aangenomen en speelt bas- en sologitaar. Na een conflict verlaat René de band en richt René and the Alligators op. Rein gaat toeren met The Rocking Sensation Boys, in de Teenage Show van Phonogram, met o.a. Annelies de Graaf, Anneke Grönloh en The Blue Diamonds. In 1961 heeft Rein genoeg van de muziek en gaat studeren, maar dat is maar van korte duur. Hij wordt in 1962 alweer gevraagd als zanger bij The Daggers (indo rock), later geheten The Firebirds en The Fire-Devils. Ze spelen veel in Palais de Dance (Scheveningen), waar veel indo rockbands spelen. In 1963 moet Rein in militaire dienst.

Zijn grootste hit heeft hij met het Nederlandstalige nummer Patsy. Het is een vertaling van het nummer Patches van de Amerikaanse countryzanger Dickey Lee, en is eigenlijk de b-kant van het nummer Teenage Meisje uit 1962. In 1965 draait Tineke (Radio Veronica) het nummer een paar keer, waarna er veel vraag naar is en het wordt opnieuw uitgebracht. Het nummer komt op de vijftiende paats in de top 40. De single wordt later nog drie keer uitgebracht, wat heel bijzonder is voor een single. Het valt onder de categorie smartlappen. Tot 1988 wordt het nummer geregeld in allerlei programma’s op radio en TV gespeeld. De volgende single Arm en Rijk doet niet veel. De single Dear John, samen met echtgenote Hetty haalt in de top 40 een 31ste plaats. Rein heeft ook nog een LP gemaakt. Hij heeft een succesvolle maatschappelijk carrière en woont al lang in Zuid-Frankrijk, waar hij in Coustouge in de Languedoc het vakantiedomein Les Lignes heeft opgericht. Na zijn pensioen verkoopt hij dit om te genieten van welverdiende rust.


Details

  • Schrijver

    Robert Mindé
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

  • Editie

    21-2023

Meest gelezen artikelen