Skip to main content

Muziekcafé La Gaité


In Haagse muziekkringen is de naam La Gaité een begrip. Het heeft echter niet altijd deze naam gedragen. Van oorsprong was het gebouw van La Gaité een bestelkantoor van Ruttens bierbrouwerij, genaamd De Zwarte Ruiter.

De bouw kwam rond 1898-1904 tot stand. Van De Zwarte Ruiter kreeg het de naam Speakeasy, vervolgens La Gaité, toen de Promenade Bar en vanaf 1988 weer café-restaurant De Zwarte Ruiter. In het pand, gevestigd aan de Grote Markt nr. 27, heeft korte tijd ook nog Hecks lunchroom gezeten. In de jaren zestig van de vorige eeuw was La Gaité erg belangrijk voor de opkomende Haagse muziek scene en vrijwel iedere Hagenees of Hagenaar boven de 65 jaar weet dan ook van het bestaan van La Gaité. Er traden ongelofelijk veel rock ‘n roll en indo rock groepen op. Een gouden greep: The Motowns (indorock) met o.a. zangeres Mariska Veres en basgitarist Hans Consten, The Crazy Rockers (indorock) met o.a. indorock legendes Woody Brunings en Eddy “C” Chatalin, en het maandelijkse optreden van de indorock groep Wings, met o.a. de broers Ed en Harry Blokdijk. Dit zijn slechts een paar namen van de tientallen bands die in La Gaité op de planken stonden. 

De allereerste keer dat The Crazy Rockers er optraden was met Woody Brunings (zang/guitaar), Sidney Rampersad (zang), Piet Solleveld (gitaar) en Henny Aschman op de drum. Op de basedrum was door Piet zelf de naam ‘The Crazy Rockers’ geschilderd en ze droegen vestjes met logo, gemaakt door de vriendin en moeder van Henny. Het was een enorm succesvol optreden, waarna La Gaité de naam kreeg van rockcafé. In 2019 vierde de band hier ook hun zestigjarig bestaan met nog twee leden van het eerste uur; Woody Brunings en Eddy “C” Chatelin. U bezoekt La Gaité/De Zwarte Ruiter ook tijdens de Haagse Rock Tour. Vandaag de dag – in ‘normale’ tijden – treden er nog regelmatig bands op in De Zwarte Ruiter. 


Details

 • Schrijver

  Robert Mindé
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  La Gaîte - Grote markt
 • Editie

  10-2020

Meest gelezen artikelen