Skip to main content

Haagse Rocker Peter Riethof


“Music was his life!”

Peter Riethof was een Haagse rocker van het eerste uur. Hier volgt een kleine bloemlezing over hem.

Peter is de eerste die ooit begon met het in kaart brengen van de Nederlandse rock ‘n’ roll en de Haagse in het bijzonder. Hij was een begenadigd drummer en speelde in verschillende bandjes, waaronder De Herriemakers (1959-1961), The Apaches (1960-1961), The Golden Telstars (1961-1962), The Stratofires (1962-1965) en Just Another (1965). Het bekendst werd hij in zijn tijd bij The Stratofires, als drummer en zanger. Peter had ook een ongekende passie voor de Fender Stratocaster gitaar. 

The Stratofires kwamen uit Bouwlust. Ze speelden regelmatig bij de kerk in het Zonneoord, waar ook Erica Terpstra woonde. Haar vader was politieagent en hield streng toezicht dat de muziek niet te luid werd. Een absoluut hoogtepunt was een optreden in het voorprogramma van The Hot Jumpers tijdens de Wielerronde van Bouwlust. Wanneer The Stratofires optraden in het Westland werd de band op de voet gevolgd door een heuse fanclub, in een bus van de WSM (Westlandsche Stoomtram Maatschappij). Na de hoogtijdagen van de rock ‘n’ roll speurde Peter oud-indo rockers op en zorgde zo eind jaren zeventig voor de verspreiding van het woord Indo-Rock. 

In 1963 namen The Stratofires een demo op in de Lumirex studio aan de Magnoliastraat, met de eigen instrumentale nummers Rolls Royce en Strato Slob. Na zijn schooltijd werkte Peter eerst bij Rex Record, daarna bij platenmaatschappij Negram/Delta, waar Hans Kellerman directeur was, de latere directeur van EMI Engeland. Laatstgenoemde stuurde Peter eropuit met een stapeltje platen die hij in winkels moest laten horen. Zo werd Peter waarschijnlijk de eerste Nederlandse plugger. Op de fiets naar Van der Horst en de Kampioen op de Loosduinsekade tegenover de toenmalige bioscoop Capitol, naar Bolland en Bolland Records in de Stationsstraat. 

Peter leverde bijdragen aan het blad The Fabulous Sounds of the Sixties, Den Haag Popstad nr. 1 (van ondergetekende), Rock ‘n’ Roll uit Holland deel 1 en 2, Hollandse Instrumentale Producties en Rockville/Roaring Sixties en hij was actief voor het obscure platenlabel Al Capone, waarop zeldzaam Nederlands platenmateriaal werd uitgebracht van Nederlandse rock ‘n’ roll groepen. Ook was hij regelmatig te horen bij radio Lokatel in de periode 1990-1992. Wat betreft de Haagse muziek was hij een lopende encyclopedie! Zijn verzameling bestond uit 3000 singles, 2000 ep’s, 8000 lp’s en 1200 cd’s, 500 uur live opnames en 1000 cassette bandjes. De flat aan De Brink was eigenlijk één groot museum. Helaas is Peter veel te vroeg overleden in 2005, zestig jaar oud. Ik ben er trots op dat ik hem mijn vriend mocht noemen.


Details

 • Schrijver

  Robert Mindé
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  Peter Riethof
 • Editie

  12-2020

Meest gelezen artikelen