Skip to main content

Guitar story


Het was rond 1961. Veel Nederlandse rock ’n roll artiesten waren in opkomst, waaronder Peter en zijn Rockets, René and The Alligators, Cees and his Skyliners, The Tielman Brothers en Cees Lamers. Met uitzondering van René and The Alligators speelden al deze artiesten op de zogeheten Egmond gitaren. 

In 1940 was Uilke Egmond met zijn zonen Gerard, Dick en Jaap in Eindhoven gestart met het maken van gitaren, ongeveer één gitaar per week. Twintig jaar later, rond 1960, produceerde hij in zijn nieuwe fabriek in Best maar liefst zo’n 100.000 gitaren per jaar, waarvan er rond de 80.000 aan het buitenland werden verkocht. De wat kritischer en/of gefortuneerde gitarist schafte echter een betere gitaar aan. 

Zo speelde René liever op een Höfner, op de Duitse Framus gitaar (Alligator Dance/Gipsy Rock) of op een Fender Jazzmaster (Guitar Boogie/Two Guitars/Let’s do the Slop). In zijn tijd bij The Rocking Sensation Boys speelde René nog wel op een Egmond gitaar. 

Na korte tijd op Egmond Miller te hebben gespeeld, stapten The Tielman Brothers al snel over op Gibson Les Paul en daarna op Fender. Miller was het top (sub)merk van Egmond. Voor de gemiddelde startende band waren Gibson Les Paul en Fender onbetaalbaar. De eerste Fender gitaren kwamen met de indo rockers via Duitsland naar Nederland. Importeur was De Koekkoek N.V. in Alkmaar. Zondags op de fiets of Puch naar Gerritsen in de Boekhorststraat om je te verlekkeren aan de in de etalage staande Fender Stratocaster. Of naar Bas van der Rest in het Westeinde, die slechts gescheiden door een 4 mm dun beduimeld en bewasemd etalageglas een Hank B. Marvin (Shadows) Rode Stratocaster achter de ruit had staan. 

Er kwamen veel soorten Fender gitaren en aanverwante artikelen naar Nederland, onder andere de al eerdergenoemde Jazzmaster, Jaguar, Telecaster, Jazz Bass, Precision Bass, versterkers en gitaarkoffers. De bijzondere zes-snarige Bass VI (Jet Harris, Shadows) kwam pas veel later. De Stratocaster met zijn knallende, heldere en bijtende Shadows sound werd onder meer bespeeld door Robbie van Leeuwen (The Atmospheres) en Hans van Eijk (The Jumping Jewels). Vrijwel alle indo rockgroepen speelden op Fenders. 

Andy Tielman speelde zijn onnavolgbare stijl op de metallic blauwe Jazzmaster en een Fender Dual Showman, met James B. Lansing speakers en een Klemt Echolette buizen bandecho. De Echolettes en de Lansings worden niet meer gemaakt, de Jazzmaster elementen worden in Japan gemaakt en de Fender heeft te veel modificaties ondergaan. We zullen helaas een onvergetelijk gitaargeluid nooit meer live horen.

Met dank aan Roelf Backus voor zijn aanvullende kennis over deze tekst. 


Details

 • Schrijver

  Robert Mindé
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  Arbeiders aan het werk midden jaren zestig in de Egmond-gitarenfabriek in Best
 • Editie

  14-2020

Meest gelezen artikelen