Skip to main content

Rockartiest René Nodelijk


Rockartiest René Nodelijk

René Nodelijk mag wel worden gezien als een van de meest vooraanstaande rockartiesten van de residentie. Geboren op 9 augustus 1942 in de Haagse van Kinsbergenstraat speelt hij al in 1957 met vrienden op goedkope Spaanse gitaren onder de naam The Beach Boys op het Scheveningse strand, om indruk te maken op de meisjes. 

In 1958 richt René The Rockin’ Sensation Boys op. Hij speelt hier voor het eerst op een zelfgebouwde elektrische gitaar. Bassist Rudy Resz gebruikt als bas een theekist met een bezemsteel en een draad eraan. Versterkers zijn oude radio’s. De band bestaat verder uit Hugo v.d. Jagt (gitaar), Jaap Berkhout (gitaar), Wim Postuma (klarinet) en Reyn Rozenburg (drum). Het eerste optreden is op 27 juni 1958 op een schoolfeest van de Han Stijkelschool aan de Waldeck Pyrmontkade.

Het is de tijd van de indo-bandjes. René verft zijn haar gitzwart, waardoor iedereen denkt dat hij ook een Indo is, maar met zijn grote kuif wil hij vooral op Elvis Presley lijken. Op de verkiezing van de Nederlandse Elvis Presley, in zaal Amigo aan de Nieuwstraat op 24 september 1958, wordt hij derde. In 1959 maakt Rein de Vries (Patsy) als tweede zanger deel uit van de band. Maar er ontstaat een conflict tussen René en Rein, waarna René de band René and his Alligators begint (genoemd naar de hit van Bill Haley, See you later Alligator), met o.a. Hans Emmerik (gitaar) en Richard v.d. Kraats (drum). René and his Alligators maken hun debuut op 11 november 1959 op een talentenjacht en winnen daar de eerste prijs. 

René haalt zijn handels-ulo diploma, volgt op het Haags conservatorium een klassieke vakopleiding voor gitaar en viool en begint daarna een opleiding van zes jaar (ook voor gitaar en viool) die hij vanwege veelvuldig optreden niet afrondt. In 1960 nemen René a/h Alligators hun eerste single op voor CNR met de nummers So Mad en Knockin’ on your window. Hierna volgt West-Duitsland, Frankfurt, in de R.R. club Weindorf. Daar spelen op dat moment veel Haagse (indo) rock groepen, waaronder The Tielman Brothers, The Black Albino’s, The Magic Strangers, The Javalins en The Crazy Rockers. Er speelt ook nog een onbekend rockbandje uit Engeland, genaamd The Beatles. Terug in Nederland werden er twee singles en een EP opgenomen bij Phonegram. Op 16 juli 1962 is het TV-debuut in het AVRO-programma Nieuwe Oogst. De volgende single wordt Guitar Boogie/In the Mood, tot op de dag van vandaag een monument in de Nederlandse popgeschiedenis.

In 1963/64 speelt de band drie avonden per week samen met bands als The Noise-Makers, The Captors en The Solids in het paviljoen van dansvereniging The Alligators in het Zuiderpark. Maar dan tekent zich een verandering af. Bij de explosie van tientallen (met name Haagse) Nederbeat bandjes (bijv. The Motions, The Golden Earrings, The Scarlets, Q ‘65) moeten de rock&roll bandjes het veld ruimen. The Alligators worden in 1967 omgedoopt tot Toby Collar, met als een van de zangeressen de eerste echtgenote van René, Bea Willemstein. Ook worden nog namen gevoerd als The Dimples en Dutch Garden. In 1978 kwam de band terug onder de naam Renée. Renée is Anja Exterkate, de tweede vrouw van René. Rond 1982 wordt Renée ontbonden, onder andere vanwege solo-successen van Anja. Vandaag de dag treden René a/h Alligators weer op allerlei feesten en manifestaties (Back to the Sixties) op. 

Robert Mindé

 


Details

 • Schrijver

  Robert Mindé
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  René Nodelijk
 • Editie

  19-2020

Meest gelezen artikelen