Wapserveenstraatblues
Waarom de naam Wapserveenstraatblues? De volgende drie bluesbandjes hadden een binding met de Wapserveenstraat. Te weten: Jelly Fish, Small & Tall Blues Band en Ramblin’ Pony.
Jelly Fish
Jelly Fish werd in 1967 opgericht door Rob Niepels (zang/gitaar). Rob woonde in de Wapserveenstraat. Al snel traden toe: Rob van Hees (zang/bas), Hans Reijke (zang/gitaar/ mondharmonica) – ook woonachtig in de Wapserveenstraat – Jos Pieterse (gitaar) en Willem Kerkkamp (gitaar). Ook Willem woonde in de Wapserveenstraat. De band had geen drummer, wat voor een bluesband die graag wilde optreden natuurlijk lastig was. In 1968 verliet Jos Pieterse de band. Ze hebben nooit opgetreden, behalve voor wat vriendinnen die kwamen luisteren als er geoefend werd in de kelder van de kaasboer, in de Wapserveenstraat. Het repertoire bestond uit nummers van Elmore James, John Brim en John Mayall, plus enkele zelf geschreven nummers. De band werd in 1968 opgeheven.
Small & Tall Blues Band
Vervolgens werd Small & Tall Blues Band opgericht, deze band had wisselende bezettingen, maar in elke bezettingen deed Hans Reijke mee. De band bereikte een redelijke bekendheid, vooral in Den Haag (Leyweg en omgeving). De hele wijk hing vol met posters met de naam van de band. Er werd ook veel opgetreden: op school- en examenfeesten, in cryptes van de toen nog veel aanwezige kerken en op sportverenigingen, zoals bij de toenmalige roemruchte korfbal vereniging Ons Eibernest. Het repertoire bestond uit nummers van vrijwel dezelfde artiesten als ten tijde van de Jelly Fish.
Ramblin’ Pony en verder…
Rond 1971 ging de band langzaam maar zeker over van blues naar pop en men besloot om wederom tot een naamswijziging over te gaan: Ramblin’ Pony was geboren. Mieke Bakker werd aangetrokken als zangeres. Optredens vonden onder andere plaats tijdens schoolfeesten en in het partycircuit en jeugdhonken. Ze traden ook regelmatig op bij kasteel Oud-Wassenaar voor dansschool Kuypers (dansleraar van o.a. de H.H.K.K.H.H. Prinsessen der Nederlanden, dat stond op zijn briefpapier). Ramblin’ Pony had ook verschillende bezettingen, maar allemaal met Hans Reijke. In 1976 werd gefuseerd met de resten van de Haags/Zoetermeerse band Desperado, met musici die een verleden hadden in de Haagse rock-scene en het Duitse nachtclub-circuit. Hun repertoire bestond uit rock ‘n roll klassiekers, maar er werd ook country-rock gespeeld van onder andere de Eagles, Flying Burrito Brothers, Linda Ronstadt en Emmylou Harris. Er waren veel optredens in heel Zuid-Holland, evenals enkele memorabele concerten op country-festivals in Bodegraven en Alphen aan de Rijn. De eerste bezetting van Desperado had geen zangeres, de tweede wel. Namelijk, Corinna van Boven. Helaas werd Desperado steeds rommeliger. Muzikanten kwamen en gingen en wederom werd de naam veranderd, nu in Harmless. Deze band heeft tot in 1978 bestaan. De laatste bezetting was voor het eerst zonder Hans Reijke. Het doek was gevallen voor de Wapserveenstraatblues.
Details
-
Schrijver
Rob Mindé -
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. -
Fotobijschrift
-
Editie
7-2021