Skip to main content

Sympathy


Nadat de band Marva Hodge & The Moody Sec uit elkaar is gegaan, doen Will en Simon Matla wat commerciële studio klussen (onder andere Teach In en Danny Mirror) voor producer Eddy Ouwens, in de Rotterdamse Paay studio. 

Eddy had een bandje ontvangen van Geo Dijkhuis, een zanger uit Deventer. Hij dacht dat Will en Simon met Geo wel een band in Den Haag zouden kunnen beginnen. Maar, op verzoek van Hans Vermeulen (o.a. The Sandy Coast) was Will al druk bezig om een band te formeren rond de Dordtse blues-zangeres Marianne Noble (artiestennaam). Het moest een Janis Joplin-achtige band worden.

Marianne is ontdekt door Harry Knipschild, A&R-manager bij Polydor. Hans Vermeulen werd gevraagd om de platen van Marianne te gaan produceren. Drummer Simon Matla ziet een band met Marianne wel zitten en verlaat Daddy’s Act waar hij speelde met o.a. Len Bouman en Jan Jonkman. Via Eddy Ouwens komt de Haagse ex-Tee Set organist Jan Pieter Boekhoorn bij de band. Bassist wordt de uit Dordrecht afkomstige Ruud van Seventer. Eddy Ouwens doopt de band Sympathy (1971). Er wordt geoefend achter een seksshop in de Frederikstraat. Via Wim Bosman Management volgt het eerste optreden in De Vliegermolen, in Voorburg, samen met The Sandy Coast. De Vliegermolen is een megagrote zaal, waar veel beroemdheden hebben opgetreden, zoals Focus, Carla Bley, Jack Bruce, Ginger Baker en Mick Taylor. Marianne zingt ook haar toekomstige single Good Things Are Coming en dat klopt, want ze wordt gelijk ingelijfd door The Sandy Coast. Sympathy werkt mee aan haar single in de GTB studio, de B-kant heet Side Step. 

Nu de band zonder zanger/zangeres zit, besluit men alsnog zanger Geo uit Deventer te proberen. Er wordt een kamer voor hem gehuurd boven Café 13 in de Mallemolen. Hij blijkt een prima en heel ritmische zanger te zijn. Er volgt een tv-optreden in de Sjef van Oekel Show, samen met Donna Summer en Captain Beefheart. De eerste single van Sympathy is het oude Ray Charles nummer Music Music Music, de tweede single Ain’t it Nice wordt op TV ten gehore gebracht in de Ageeth Scherphuis Show. De band wordt door de deejays van Radio Veronica genomineerd voor een Top 10 notering, maar dat gaat helaas niet door, want dj-baas Lex Harding gooit roet in het eten. Het nummer Don’t press your Nails is volgens hem geen rock maar country. Er volgen veel optredens in het rockcircuit, onder andere met The Golden Earrings, Livin’ Blues, Lucifer (met Henny Huisman op drums) en Earth & Fire. Bij live-concerten en platenopnames staan Marianne en Jody Pijper de band bij. Samen met Geo klinken zij als Crosby, Stills & Nash. Op het album As Long As We Can See, wat in 1974 uitkomt, speelt Hans Vermeulen mee op piano. Dit album komt in 2010 opnieuw uit op CD. Helaas vindt er op een nacht een verschrikkelijke autocrash plaats. Simon overleeft ternauwernood en een roadie komt helaas om. Simon keert om deze reden de muziek voorgoed de rug toe. Er wordt nog een single gemaakt Love You, geproduceerd door Gerard Stellaart, maar dat gaat niet echt lekker. Geo gaat een soloalbum opnemen en Will start een eigen muziekschool. Het einde van Sympathie is in 1976.


Details

  • Schrijver

    Rob Mindé
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

  • Editie

    11-2021

Meest gelezen artikelen