Skip to main content

The Specials


The Specials is een Haagse rockband uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Wim Alphenaar bezit een element van Egmond, wat snaarmechanieken en nog wat andere onderdelen, waar hij een gitaar van bouwt. Alle spullen zijn gekocht bij muziekwinkel Gerritsen in de Boekhorststraat. Wim bouwt ook zelf radio’s en versterkers. 

In dezelfde straat (in het Laakkwartier) woont Roel van Asperen, een muzikale man, die ook zelf een elektrische gitaar in elkaar knutselde. Op mooie zomeravonden horen ze elkaar door de openstaande balkondeuren spelen. Zo is het contact snel gelegd. Roel heeft enige ervaring opgedaan bij een indo rockband en kan al aardig solo spelen. De twee besluiten om samen een basgitaar te bouwen en op zoek te gaan naar een basgitarist. Hun oog valt op ene Jimmy en al gauw wordt als drummer Paul Koenen aangetrokken. De eerste Specials bezetting is een feit. De naam The Specials komt van hun eigengebouwde gitaren, die ze diezelfde naam meegeven. De bandleden besluiten een auditie te houden voor een zanger en dat wordt Wim Koekoek. Bassist Jimmy wordt vervangen door Cor Nauta. Al snel vertrekt Cor naar The Strangers en wordt opgevolgd door Harry Tetro. Drummer Paul Koenen wordt vervangen door Nico de Buytelaar. Harry en Nico speelden beiden in de band The Sensationel Strings. In de loop der tijd heeft de band nog vele personele mutaties gekend. 

In dansgelegenheid De Fles aan het Bleyenburg in Den Haag regelde Wim Koekoek een optreden. Later gaat De Fles verder onder de namen Zodiac en Zero. Ze doen auditie en na het overwinnen van enkele kinderziektes krijgen ze een contract voor acht maanden. De eerste zondag treden ze op voor een volle zaal. Geregeld doen er gastmuzikanten mee, zoals drummer Sidney Rampersadt en gitarist Eddy Chatelin, beiden van The Crazy Rockers. Manager is zangleraar Ton van Solingen, oom van de zangeres Conny van Solingen, die regelmatig met de band meezingt. In mei 1963 doet de band mee aan een muziek concours in Noordwijk, waar een tweede prijs wordt binnengehaald. In 1963 vindt The American Show in Amicitia plaats, waar ook winst wordt behaald. Aansluitend op deze overwinning heeft Robbie van Leeuwen (o.a. Motions en Shocking Blue) nog kort bij de band gespeeld, als vervanger van Roel van Asperen. Robbie gaat hierna naar The Atmospheres. Op de Floyd Cramer achtige single Kootanda wordt de band begeleid door pianist Kees de Bruin. Onder de naam The Special Five neemt de band één single op, met als titel Silly silly/New Orleans. Op het Kaag Concours in Restaurant/Boerderij Meerzicht in Warmond in 1963 komen ze door de voorrondes heen, maar worden ze in de finaleronde slechts vierde. De teleurstelling is zo groot dat de band besluit uit elkaar te gaan. Zoals eerder vermeld zijn er veel personele mutaties geweest. Zonder iemand te kort te doen, zijn de volgende namen nog wel noemenswaardig: Leo Bennink (gitaar), Leo Kappé (drum), André Serban (basgitaar), Paul v.d. Voort Maarschalk (gitaar) en Henk Schram (basgitaar).


Details

 • Schrijver

  Robert Mindé
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  The Specials
 • Editie

  15-2021

Meest gelezen artikelen