Skip to main content

Bojoura


Als de Summer of Love over de wereld dendert, wordt in popstad nr.1 Den Haag een mysterieuze, hippieachtige zangeres ontdekt, Bojoura. Op 15 april 1947 in Den Haag geboren als Raina Gerardina Bojoura van Melzen, met een Bulgaarse moeder en een Nederlandse vader. Haar moeder is de Bulgaarse sopraan en zangpedagoge Dani Zonnewa, cum laude afgestudeerd als klassiek zangeres, en genoot de reputatie dat ze zelfs een paard aan het zingen kan krijgen. Bojoura betekent in het Bulgaars pioenroos. Ze groeit op in de buurt van de Thomsonlaan. 

Bojoura’s ontdekker is George Kooymans, die bij haar moeder zanglessen volgt. Hij schrijft in 1967 samen met Rinus Gerritsen haar debuut single Everybody’s Day. Het was flower power op z’n Haags. Het enige wat Kooymans aan de aantrekkelijke verschijning vraagt is: “Kun je zingen?” en de samenwerking was rond. Kooymans en Gerritsen zijn ook verantwoordelijk voor haar debuutalbum Night Flight Night Sight, wat nu een collector’s item is. De Pers draagt haar op handen, en in Hitweek wordt ze al snel de Nederlandse Marianne Faithfull (Marianne ‘Trouwfull’) genoemd. Bojoura volgt muzieklessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, de kleinkunstacademie in Amsterdam en aan de door haar moeder opgerichte academie voor podiumvorming in Den Haag, waar ook onder andere Renée Soutendijk en Monique van der Ven lessen volgen. Haar eerste tv-optredens (bij Willem Duys) waren om diverse redenen een ramp. In totaal verschijnen er drie solo-albums van haar en ze komt voor op vier verzamelalbums. Bojoura brengt vijftien singles uit, met als grootste hit Frank Mills uit 1968, die zeven weken in de Nederlandse top 40 staat en de achtste plaats behaalt en de zesde plaats in de Veronica Top 40. Frank Mills is een nummer uit de musical Hair. Haar andere hits zijn The Letter uit 1974, die op nr. 16 komt, en Everybody’s Day, die in 1967 een achttiende plaats behaalt. In 1967-68 krijgt Bojoura een eigen hoek in de AVRO jongeren-show Vjoew, waar ze gasten ontvangt als de auteur Truman Capote, The Supremes, Julie Dricoll en Sandie Shaw. In 1968 vertegenwoordigt ze Nederland op Festival Orphée in Burgas, Bulgarije. Muziek Expres roept haar in 1969 uit tot beste zangeres van Nederland. Het nummer Frank Mills staat in 1999 (nr. 1483), 2000 (nr. 1490), 2002 (nr. 1512) en 2007 (nr. 1990) in de Top 2000. Paul McCartney benadert haar over een mogelijk platencontract op het Apple label, maar hij kiest uiteindelijk voor Mary Hopkin.

Bojoura trouwt met de toenmalige Focus drummer Hans Cleuver, stopt met zingen, sticht een gezin en wordt binnenhuisarchitect. In 1991 maakt ze alsnog haar gymnasium af en in 2008 voltooit ze haar doctoraal Engelse taal en literatuur. Na verloop van tijd probeert Bojoura het zingen weer op te pakken, met de hulp van onder andere Thijs van Leer en Ruud Jacobs. Maar het heilige vuur ontbreekt en ze besluit er helemaal mee te stoppen. De partner van Bojoura’s jongste dochter leidt Drumschool Cleuver in Den Haag. Haar partner en oprichter van de drumschool Hans is overleden. 

 


Details

 • Schrijver

  Robert Mindé
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  Bojoura
 • Editie

  17-2021

Meest gelezen artikelen