Skip to main content

The Darings

The Darings werden in 1962 opgericht op het Rijswijks lyceum door Roelf Backus en enkele medescholieren. De band hoorde natuurlijk tot de Haagse scene, want een Rijswijkse scene was er niet... Voor zijn vijftiende verjaardag in september 1961 krijgt Roelf zijn eerste (elektrische) gitaar, een blauwe Egmond Manhattan. Deze kwam uit een advertentie in de Avrobode. Er zat drie meter snoer aan, vast gesoldeerd aan het element. Dat was zeer irritant en geen doen om te spelen, het bungelde continu tussen de benen, je trapte erop of struikelde erover. 

In 1962 krijgt de band een kleine Japanse buizen versterker, een 7-10 watt Jennen, met twee ingangen, toon en een tremolo, en er werd een Hammond nagalmveer aangeschaft bij Radio Contact in de Wagenstraat. Met allerlei trucjes werd er een zo goed mogelijke balans gevonden en als je de tremolo aanzette klonk er zelfs een soort echo. Er moest immers gespeeld kunnen worden! Behalve uit Roelf Backus (gitaar) bestond de band uit Daan Arnken (bas), Eddy Riko (drum), Ling Siem (zang) en Gerard Brouwenstein (gitaar). Roelf en Ling gingen eind 1962 op gitaarles. Ze kregen privé gitaarles van René Nodelijk van René a/h Alligators. Voor 7,50 gulden per uur kwam hij bij je thuis. 

Het eerste optreden vond plaats op een klassenavond op het Rijswijks lyceum. De band speelde instrumentale rock à la The Shadows. De zelfgemaakte apparatuur werd in etappes achterop de brommer vervoerd. Het drumstel was gehuurd bij muziekhandel Henk Suiker op de Vaillantlaan. Helaas was het optreden geen succes. De leraren noemden de muziek “pestherrie met veel geschreeuw” en maakten zich snel uit de voeten, wat eigenlijk niet mocht want in die jaren was er nog ‘toezicht’ van de leerkrachten geboden. Opdat het allemaal wel netjes zou blijven tussen de jongens en de meisjes. De band stond bloednerveus en stijf van de zenuwen als etalagepoppen te spelen. Oogcontact met het (zittende) publiek werd zo veel mogelijk vermeden. Zittend? Ja zittend, want hoewel er gedanst mocht worden, is er niet één paar dansend gespot.

Korte tijd later werd er meegedaan aan een talentenjacht in Vinkenveen. De kritieken waren niet slecht, maar de rest van de ‘talenten’ konden er dan ook weinig van. In 1963 was er weer een klassenavond met Chris Riezebos als vervanger van Gerard. Deze formatie heeft tot medio 1964 bestaan en er werd nu regelmatig gespeeld op schoolavonden, sportverenigingen en jongeren sociëteiten. De betaling was nauwelijks iets of niets. Sterker nog, het kostte alleen maar geld, want er moest apparatuur worden gehuurd, die overigens nog steeds achterop de bromfiets werd vervoerd.

Uiteindelijk kwam er een nieuwe basgitarist, Dick de Roode en de nieuwe drummer/zanger werd Rudy van Bommel. Maar dit alles leidde niet tot meer optredens en de band besloot eind 1964 te stoppen. Roelf ontmoette Eric Jahreis, drummer van de indo--rock band The Valiants. Zij zochten een extra gitarist, om zich daarna af te splitsen en verder te gaan als The Raylettes. Voor zover bekend is Roelf als enige van de band doorgegaan en dook hij met The Raylettes in onder andere Les Galeries het Scheveningse nachtleven in.


Details

  • Schrijver

    Robert Mindé
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    The Darings
  • Editie

    19-2021

Meest gelezen artikelen