Skip to main content

The Pirates, Gebouw De Haard, Pirates Club & Attention


The Pirates is oorspronkelijk een instrumentale rock schoolband van de Populier HBS in de Populierstraat. De bezetting is Jaap Eggermont (drum), Jimmy Donk (bas), Bram Bol (sologitaar), Don Biesbroek (tweede solo gitarist) en af en toe zang van de wonderschone Marjo Dolores (Marjolein Klaui). Don speelt op een met rood skai bekleedde Hofner met een LaFayette versterker. Zijn lievelingsnummer is Amorada van Jurgen Ingmann. 

De schoolband bestaat van 1962 tot ongeveer halverwege 1963. Gerepeteerd wordt in huize Eggermont aan de Frankenslag. Wanneer Don vertrekt, wordt hij vervangen door Aat den Dulk (gitaar). The Pirates breken in het Haagse door met als thuisbasis wijkgebouw (jeugdsoos) De Haard in de Daguerrestraat 14-16. Marjo zien we terug in The Johnny Lion Show en het teenager programma van de AVRO Rooster. Ze wordt vaak begeleid door The Jumping Jewels. Don zien we onder andere terug in The Blue Fighters, The Magic Strangers, Sounds Limited en The Buffoons. 

De Haard is in die periode een van de vaste plekken van de Haagse Wildhoef Kikkers, die daar massaal komen dansen. The Pirates hebben een redelijk vast instrumentaal repertoire (ook nog tijdens de opkomende beat explosie), wat Kikker Rinus Gerritsen tot de uitspraak verleidt: “Ze leren het ook nooit, ze blijven maar die oude nummers spelen.” Ook mede Golden Ear-rings Peter de Ronde en George Kooymans zijn Kikkers. De ‘aartsvijanden’ van de Wildhoef Kikkers, ‘De Plu’, is ook op de hoogte van het Kikker verblijf aldaar, en besluit op een mooie zaterdagavond alle bougiekabels uit de voor het gebouw staande Puch motorblokken te slopen, met als gevolg dat iedereen midden in de nacht lopend naar huis moet: met meisje en Puch aan de hand. De volgende zondag uiteraard veel gesleutel. De Residentie hangt ondertussen vol met illegaal geplakte affiches van The Pirates. Een Pirates fanclub wordt opgericht door manager Peter Cupido. Tot De Haard krijg je in het vervolg alleen nog maar toegang op vertoon van de blauwe Pirates fanclubkaart. Per kaart mag je één introducé meenemen en de toegangsprijs is 1,75 gulden per persoon.

Op 25 april 1964 zijn er The Pirates twist kampioenschappen, de wisselbeker wordt gewonnen door de Kikkers Resy de Korte en Ben Posthuma. Jongelui in spijkerbroek wordt vanaf 2 september 1964 de toegang geweigerd. Maar op 24 oktober 1964 is er een Voddenbal, en dan is de spijkerbroek juist verplicht. Op de fanclub uitnodiging staat dat het “de bedoeling is dat iedereen in vodden komt, dus in spijkerbroek”. De beste in vodden geklede persoon krijgt een prijs. Door de grote groepen aanwezige Kikkers groeit de fanclub al snel tot over de vijfhonderd jongens en meiden. Als The Pirates stoppen met optreden, worden de optredens geruisloos voortgezet met The Golden Ear-rings. De blauwe fan kaarten blijven geldig. Jaap Eggermont stapt over naar The Golden Earrings. Dit staat voor een groot gedeelte op het conto van toen nog Jaap (Jacques) Senf. Eggermont heeft een krantenwijk om een drumstel bij elkaar te verdienen, en bezorgt onder andere in de straat van Senf. Senf neemt Eggermont mee naar The Golden Earrings, want hij vindt Eggermont op dat moment de beste drummer van Nederland, en die hoort in volgens hem de beste band van Nederland. Na het vertrek van Eggermont wordt de naam Pirates gewijzigd in Attention. Onder die naam neemt de band twee singles op die op twee verzamelcd’s verschijnen. Attention bestaat uit Bram Bol, Aat den Dulk, Marcel Hoogerhout (drum), Thijs Kramer (bas), en zanger Ricky Romero. Ze bestaan van 1965 tot 1967. Het was een mooie tijd in gebouw De Haard, dat als een van de weinigen gebouwen uit de sixties nog steeds bestaat.


Details

 • Schrijver

  Robert Mindé
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  The Pirates in De Haard, met drummer Jaap Eggermond
 • Editie

  21-2021

Meest gelezen artikelen