Skip to main content

The Needles


In Den Haag bestond de band The Undertakers, die Shadows gerelateerde muziek speelde. In 1962 werd de naam veranderd in The Beatnicks, maar omdat er in Den Haag al een band was met diezelfde naam - die claimde er de rechten op te hebben - werd de naam wederom gewijzigd, en dit keer in The Needles. Alle bandleden droegen een gouden ‘needle’ op hun jack/jas. 

The band bestond bij aanvang uit Jan Kuipers (zang), Arie Kuipers (zang/ gitaar), Rob van Solinge (gitaar), Gert Peelen (bass) en Hannes Steketee (drums). Rob kreeg zijn eerste gitaarlessen van René Nodelijk (René a/h Alligators) bij Bas v.d. Rest in het Westeinde. Er volgden ook lessen in jeugdsociëteit De Ruimte aan de Laan 28. Voordat hij zich bij The Beatniks voegde, speelde Rob in The Blue Rockin’ Meteors (1959-1962). Op 5 maart 1964 vond in de Ricky Ticky Club (in gebouw De Drie Stoepen aan de Prinsegracht) de POP-ART-BLITZ SHOW plaats met optredens van The Needles, The Zipps en The Scarlets in combinatie met een modern jazzballet, The Q‘65, The Davies, Boudewijn de Groot, Group Go, Shane, The Impulsen, Margie Ball en de dansgroep Hollywood a Go-Go. Ook werden er films gedraaid van onder andere The Beatles, werden er modeshows georganiseerd en er was een veiling van tiener kleding. De kleding kon tegen inleg van een kwartje (!) worden geveild. De veiling bracht een memorabel bedrag van twaalf gulden op. Het gehele evenement was in handen van het tijdschrift Muziek Expres en de opbrengst kwam ten goede aan de organisatie voor geestelijke en lichamelijke gehandicapten (GLO). De drie zalen van De Drie Stoepen zouden zo’n duizend tieners herbergen. Er werden gratis exemplaren van Muziek Expres uitgedeeld, maar toen de jongeren in de gaten kregen dat het oude exemplaren waren, werden ze in duizenden snippers gescheurd en bedekte een dikke laag oud papier de hal, foyer en de zalen. Tijdens sommige optredens sloeg bij de jeugd nog even de vlam in de pan en dat leverde schade op. Helaas voor GLO moest er contant zeshonderd gulden schadevergoeding worden betaald. 

In Club 192 traden The Needles samen op met Egg Egg and The Whippers (Ei Ei en de Klutsers). Ook buiten Den Haag werd opgetreden, onder andere in Enschede met The Golden Earrings en in ‘De Veiling-hal’ in het Westland met The Motions. Het repertoire bestond uit covers van The Stones, Kinks en Pretty Things. Hun optreden werd altijd besloten met de zin “Take of your clothes, put on your pyjamas, it’s time to go to bed”, vrij vertaald naar de Fabeltjeskrant kreet “Kleertjes uit, pyjamaatjes aan, hoogste tijd om naar bed te gaan”. Tijdens het zeventigjarig bestaan van de H.V. & C.V Quick in het deftige Kurhaus brachten The Needles oud en jong aan het beat dansen. Eind 1964 werden er twee nummers opgenomen in de CNR Studio in Rijswijk. Het waren de eigen composities Just on the Phone en Growing Mad. Vlak voor The Needles hadden in dezelfde studio de Engelse Scorpions de Fats Domino klassieker Hello Josephine opgenomen. Het zou voor The Scorpions hun grootste hit in Nederland worden, nummer 2 in de Top 40, waar ze 33 weken in stonden. The Needles zelf hebben maar een paar jaar bestaan. Eerst stapte Jan Kuipers op; hij werd niet vervangen dus de band ging verder met z’n vieren. Vervolgens moest Gert Peelen in dienst en toen Arie Kuipers de band ten slotte verliet om te gaan studeren, was het einde verhaal voor The Needles.


Details

 • Schrijver

  Robert Mindé
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  The Needles
 • Editie

  23-2021

Meest gelezen artikelen