Skip to main content

The Real Rhytm Teens


In 1959 zijn de Indische neven Otto Cramer en Franky Westerkamp verzot op muziek en knutselen van wat planken een gitaar in elkaar. De gitaar heeft nog geen geluid, maar een element verhelpt dat euvel; papa Cramer ziet tot zijn spijt zijn radio naar de knoppen gaan.

De achterbuurjongen van Otto is Leo Bennink. De familie Bennink heeft een Grundig bandrecorder met een groen kattenoog, waar je een elektrische gitaar in kunt pluggen en direct mee kunt opnemen. Otto gaat daar wel eens oefenen, onder het waakzame oog van de leergierige Leo. Als Otto op een avond zijn gitaar vergeet, maakt Leo hier gebruik van en het lukt hem bijna onmiddellijk om wat grepen te pakken. Twee maanden speelt Leo bij The Real Rhytm Teens. Leo is de eerste gitarist in Den Haag die op een Fender Stratocaster gitaar speelt. Hij speelt in het begin met een spiekbriefje bovenaan de gitaarhals, waarop de accoorden A, B7, E, C en D zijn afgebeeld. Leo zal later onder andere nog opduiken in de Haagse groepen The Twangies, The Special Five, The Black Albino’s, The Black Arrows, The Jay Jays en The Motions. Ene Danny Hartmann kan een zwaar geluid maken op een gitaar en wordt hierom als bassist gekozen. Wat dan nog ontbreekt is een drummer. De enige houthakker die de test doorstaat is Eddy Pattiselano, die waanzinnig goed functioneert op een snaretrom en pannendeksels. Wat de band ten slotte compleet maakt is een goede zanger, en na het aanhoren van de nodige schreeuwers wordt Otto’s neef Billie de Koning aangetrokken. De derde gitarist is Hennie Buma, maar die moet in militaire dienst en wordt vervangen door Franky Westerkamp. The Real Rhytm Teens zijn geboren.

Tot het pand afbrandt, speelt de band veel in gebouw De Valk. Ook het jeugdhonk Don Bosco is een vaste speelplek. Daar wint de band in 1961 het Rock & Roll Concours. In 1962-1963 speelt de Hongaarse pianist Elemer Kiss in de band, die later succes krijgt als jazz-
pianist in Noorwegen. De RRT’s bestaan tot medio 1963. In 1981 vindt er in de toenmalige Houtrusthallen een Rock & Roll Revival plaats. De RRT’s doen mee met de originele samenstelling, met uitzondering van drummer Eddy Pattiselano, wiens plek wordt ingenomen door Leo Bennink. Van deze revival show wordt een gelegenheid LP uitgegeven, waarop de RRT’s het nummer Candy Dancer spelen. Het originele nummer is van The Ventures. 

 


Details

  • Schrijver

    Robert Mindé
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

  • Editie

    1-2022

Meest gelezen artikelen