Skip to main content

(De) Rainman


Achter de naam Rainman gaat Frank Nuyens schuil, vergezeld door een groot aantal medemuzikanten. Hagenaar Frank Nuyens is samen met Joop Roelofs en Willem Bieler oprichter van de Haagse trots, Q’65. Op de Rainman LP speelt hij onder andere akoestische-elektrische-bottleneck en basgitaar. Een ‘Rainman’ moet zich toch wel thuis voelen in ons land!

Frank speelt in zijn prille muzikale bestaan bij The Strangers. Verder kennen we hem ook van Q ’65, Circus, de Kjoe (opvolger van de Q’65), The Freelance Band, Lynx en de ‘superband’ The Red White & Blue Band, met onder andere Harry Muskee, Eelco Gelling, Lou Leeuw (alle drie van Cuby a/t Blizzards), en Herman van Boeijen (Vitesse). De naam van de laatste band wordt verzonnen door Barry Hay. Gastmuzikanten in de laatste band zijn onder andere George Kooijmans en Robert-Jan Stips (onder andere van Supersister). Frank is een gevreesde vleugel-
speler van de Scheveningse voetbalvereniging RCDH, totdat tijdens een van de wedstrijden de keeper over de bal heen trapt, waarbij hij Franks linkerbeen in twee helften schopt. Frank gaat het toenmalige Zuidwal-
ziekenhuis in (mét gitaar), en heeft daar tijd genoeg om na te denken. Zo ontstaat het project Rainman. Na een maandenlange verplichte rustpauze mag hij van Negram de LP Rainman uitbrengen, met onder andere drummer Dick Beekman (Cuby a/t Blizzards), Enno Velthuis (bassist/synthesizer), pianist Piet Kuiters en drummer Jay Baar (Q ’65). Laatstgenoemde levert veel teksten aan. Verder doen de nog totaal onbekende musici E. Stoffels (akoestisch gitaar) en H. Staalmeester (bas) mee. Piet Kuiters is een voormalig jazzpianist die de pop kant op is gegaan. Bijna tegelijkertijd met de LP wordt de single The Bird/Money means Nothing uitgebracht. Het is een LP met oprechte en eerlijke muziek, hoewel er nog wel even met The Beatles wordt geflirt. De LP heeft een grote verscheidenheid aan nummers en stemmen die soms aan Boudewijn de Groot, soms aan Tim Hardin of James Taylor doen denken. De titelsong Rainman is een nasaal gezongen, melancholiek nummer, dat zonder meer waanzinnig goed klinkt. Er staan erg mooie nummers op de LP, maar ook nummers die als middelmatig mogen worden beschouwd. Volgens Frank gaat de single Bird over een vogel op een stokje die het hoogste lied fluit en zich verder nergens druk over maakt. Een passant zegt dat hij beter een vak kan leren en aan het werk kan gaan, waarop de vogel zegt dat hij juist druk aan het werk is, want hij fluit voor alles en iedereen.

Als Frank weer thuis is in de Scheveningse Kotterstraat, gaat hij zich voorbereiden op nieuwe dingen. De Rainman wacht af of het succes van zijn LP en de single The Bird (van de Q’65 LP Revolution) de verkoop van destijds van 22.000 stuks zal evenaren. Niet alleen voor de poen (“Money means nothing at all”), maar voor de voldoening en de lol (“The joy that’s inside”).


Details

 • Schrijver

  Robert Mindé
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  (De) Rainman
 • Editie

  7-2022

Meest gelezen artikelen