Skip to main content

De Haagse Cavern Club


De Cavern Club in Den Haag? Die bestaat toch alleen in Engeland, in het Liverpool van The Beatles? Maar Den Haag wordt niet voor niets het Liverpool van Nederland genoemd, dus in het Haagse bestaat de club ook. Het gaat hier niet om een ruimte waar je uit je dak kunt gaan, maar het is een dansvereniging. In 1965 richt Peter van den Abeelen dansvereniging Cavern op.

In 1965 richt Peter van den Abeelen dansvereniging Cavern op. Hier kan je lid van worden, waarna je via de toenmalige PTT een persbulletin in je brievenbus krijgt. Hier staan overzichten in omtrent dansgelegenheden met dansorkesten die daar optreden. De beatbandjes worden dan nog dansorkesten genoemd. Peter fungeert ook als pers-chef. En hij is natuurlijk bekend als manager van de Haagse beat band The Nicols. Volgens het bulletin is er komende zaterdagavond in De Drie Stoepen (op de Prinsegracht), een ‘blitse’ dansavond met de volgende dansorkesten: The Hurricanes, The Entertainers en The Golden Ear-rings (dan nog de juiste schrijfwijze). Fatsoenlijke kleding wordt vereist en bovendien luidt het bijzondere verzoek om “alles heel te laten”. De zondagmiddag erop is er een feest met The Highlanders in De Marathon, aan de De Savornin Lohmanlaan. Tegelijkertijd is er aan de andere kant van de stad een dansfeest in De Eekhoorn met The Scarlets. Zowel in De Marathon als in De Eekhoorn zijn stropdassen verplicht voor de jongens, en de meisjes mogen geen lange broeken dragen. Alleen als het heel erg warm is, wordt er een oogje dichtgeknepen. De toegangsprijs is overal 2,50 gulden per persoon, inclusief één consumptie. Maar nu komt het: voor het eerst zal er gedanst kunnen worden op een doordeweekse woensdagavond in De Marathon - aanvang 19.30 uur tot het gaat schemeren - met muziek van The Entertainers. Op 21 mei spelen in De Eekhoorn ZZ en de Maskers. Hier is overigens de toegangsprijs 3,50 gulden. En dat betalen de Haagse jongeren niet voor Amsterdammers, dus er is een matige opkomst. Op 7 juni, Tweede Pinksterdag, is er een groot zomeravondfeest buiten op de rolschaatsbaan van De Marathon met The Golden Ear-rings (die hiervoor speciaal uit Duitsland overkomen), The Entertainers (beter dan ooit), The King Bees en The Scarlets. Het KNMI heeft mooi weer toegezegd. Het volgende groots aangekondigde feest zal een verzoeningsavond zijn voor de alle Haagse jeugd (Kikkers, Plu’s en andere Bullen). Volgens ondergetekende is dit nooit doorgegaan, misschien maar beter ook... De zondagmiddag met The Scarlets moest om technische redenen uitvallen, zij werden ter elfder ure vervangen door The Entertainers. Kaartjes voor de dansfeesten kunnen worden gehaald bij muziekhandel Servaas en op vrijdagavond in café De Stoep aan de Denneweg. Als ook Amicitia weer in het programma van de Cavern Club wordt opgenomen, is de Haagse jeugd erg blij. Toekomstige bands zijn The Vampiers, The Entertainers en Les Baroques. Waarom zijn zij blij? Amicitia beschikt over veel brandslangen en deze worden door de vredelievende jeugd regelmatig opengezet, zodat de bandweer moet komen om de boel weer leeg te pompen. Wat een vermaak.

 


Details

 • Schrijver

  Robert Mindé
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  Nederlandse popgroep no. 1, de Golden Earrings in 1969. Vlnr. Barry Hay, George Kooymans, Jaap Eggermont en Rinus Gerritsen. Foto: Bert Verhoeff, Anefo, Wikimedia
 • Editie

  10-2022

Meest gelezen artikelen