Skip to main content

The Black Albino’s


The Black Albino’s is een Haagse band die wordt opgericht in 1960 op het zolderkamertje bij Joop van Heusden thuis, in de Wenckebachstraat. De eerste bezetting bestaat verder uit Joop Jonkers (zang), Lody Bergsma (bas), Martin de Roo (drum), Hans Schots (slaggitaar) en Paul v.d. Voort Maartschalk (slaggitaar).

Joop van Heusden speelt solo-gitaar. Hij is het enige bandlid met blond haar; de rest heeft donker haar. Dit verklaart dan ook de bijzondere bandnaam. Joop Jonkers treedt ook als zanger op onder de naam Dean Holley. Ze spelen hoofdzakelijk instrumentale rock ’n roll, waarvan The Ventures en The Shadows voorbeelden zijn. De band kent veel personele mutaties. Het tv-debuut is in het AVRO-programma Rooster, een programma voor de tiener van toen. In 1962 spelen ze in het radioprogramma Tot Uw Orders, een gevarieerd programma voor onze militairen. In 1962 wordt er ook een platencontract gesloten met Delta. Dat levert drie singles op. Hierna besluit de band niet meer op te treden en gaat uit elkaar. In september 1963 is er een wedergeboorte van de band met Reyn Rozenburg (drum), Udo de Jong (zang), Dick Hoppe (bas), Joop van Heusden (sologitaar) en Jan de Jongh (slaggitaar). Er volgt een daverend optreden in hun thuisbasis La Gaité op de Grote Markt. In 1964 verlaat Reyn de band. In 1957 al richt hij met René Nodelijk, Joop Berkhout en Rudy Racz de band The Rocking Sensation Boys op. Wederom zijn er geregeld personele mutaties. Zo wordt Joop van Heusden vervangen door Leo Bennink en komt Leo Kappé op de drum. In verband met een geplande tournee door Amerika en de daar aanwezige rassentegenstellingen, wordt de bandnaam tijdelijk veranderd in The Kingbeats. Overigens is de tournee nooit doorgegaan. De naam wordt weer terug gewijzigd in The Black Albino’s, temeer omdat er in Den Haag nog een band is met de naam The King Beats. Deze (indo) rockband won in 1965 de tweede prijs op het beatconcours in Scheveningen en bestond uit Bas Daniels (gitaar), Rob Kuijt (drum), Joe Reidnied (gitaar), Bas Riet (gitaar) en Rob de Visser (bas). In 1964 neemt Udo een single op als Udo a/t Black Albino’s. In 1965 neemt de band de (laatste) single Spanish Gipsy op, om in 1966 uiteen te gaan. Er komen naderhand nog drie cd’s uit, allen op Rarity Records. Na 42 jaar is er in 2004 een volgende wedergeboorte, wederom in La Gaité. Sindsdien wordt er weer volop gespeeld op indorock feesten, diverse meetings, in de voormalige Sociëteit Engels en op het Haags Beat Festival.

In 2018 bestaat de band uit Paul v.d. Voort Maarschalk (slaggitaar), Simon Lardinoy (bas), Willem Rozing (zang), Hans Ganzevoort (sologitaar) en Joop v. Sloten (drum). Op het moment van schrijven is de band nog steeds actief. Onze huidige minister-president Mark Rutte is overigens een grot fan van de band.

 

 

 


Details

 • Schrijver

  Robert Mindé
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  Black Albinos 1960-1961 met Paul van der Voort Maarschalk slaggitaar
 • Editie

  14-2022

Meest gelezen artikelen