Skip to main content

Daddy’s Act


Daddy’s Act is een hippie-achtige Haagse beat-/ popgroep, met een roemrucht maar kort bestaan tussen 1966-1968. De band bestaat uit Ron Westerbeek (orgel/piano/zang), Jan Jonkman (gitaar), Bart Terlaak (drums), Len Bouwman (basgitaar) en Leon Kleerkoper (zang). Onder de naam John v. Doren is laatstgenoemde ook bekend als dj bij Radio Veronica en Radio 227. Hij treedt ook op onder het pseudoniem Jaap Paardekoper. In 1969 vertrekt Leon naar Parijs, waar hij als David Alexander Winter een gigantische hit scoort met Oh Lady Mary. Hij staat daar wekenlang op nummer 1. Voordat Leon als zanger bij de band komt, wordt eerst Hans v.d. Toorn van Hu a/t Hilltops benaderd. Hij zingt de Beatles cover Eight Days a Week in, maar hij heeft al een contract met Polydor en kan dus geen contract bij CNR aangaan. Hans v.d. Toorn is de broer van Marja v.d. Toorn, die later landelijke bekendheid krijgt als Suger Lee Hooper. Daddy’s Act maakt verscheidene singles, waarvan in 1967 de Beatles cover Eight Days a Week de bekendste wordt. Het wordt geen hit in Nederland, maar ze krijgen wel een wereldcontract in Engeland bij EMI, die het groots aanpakt met onder andere een uitgebreide plugging, een tour door Engeland (van 22 tot 27 mei 1967), een ontmoeting met de manager van Cliff Richard, een interview op Radio London, een optreden in de Cromwellian Club onder goedkeurend toezien van Eric Clapton en een optreden in Top of the Pops. Paul McCartney en John Lennon hebben zeer lovende kritieken. De boot in Oostende naar Engeland wordt nog bijna gemist door pech aan de auto; een gebroken stuurstang en een in de soep gedraaide motor. De single wordt op 30 juni 1967 tegelijkertijd uitgebracht in Engeland en Amerika. Het wordt een bescheiden hit in Engeland. Er wordt gesproken over een tweede tour in Engeland, maar door omstandigheden komt die er niet. In 1980 treedt de groep op de Haagse Beatnach op als begeleidingsband van de eerdergenoemde Hu a/t Hilltops. De single Grey Birds Scream wordt gespeeld met begeleiding van een symfonieorkest en er wordt op een skaboviolan gespeeld: een uitheems instrument dat in de binnenlanden van India uitsluitend door hogepriesters wordt bespeeld. Er verschijnen nog wat singles en de band staat op veel verzamel lp’s en cd’s. 

Drummer Bart zien we ook in The Jay-Jays, Bismarck, Carlsberg, Streetbeats, The Dare Devils, The Franklin Rollers en The Mack. Len speelt ook in The Incrowd. Ron in The Sandy Coast, Mushly Action, The Screamers en Water. Jan in The Incrowd, The King Bees en The Music and Movement Compagny. Leon doet in 1970 als David Alexander Winter mee voor Luxemburg op het Eurovisiesongfestival.
Hij is een grootheid in Europa, met optredens voor onder andere prinses Gracia, koningin Elizabeth, het Olympia in Parijs en het Bolsjoi in Moskou. Hij emigreert in 1973 naar Amerika, waar hij een opnamestudio en een grote ranch bezit. In 2014 komt de lp Nostalgie uit met zijn vijftig grootste hits. 

 

 


Details

  • Schrijver

    Robert Mindé
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
  • Fotobijschrift

  • Editie

    19-2022

Meest gelezen artikelen