Skip to main content

The Javalins


The Javalins is een Haags/ Rotterdamse Indo-rockband uit het begin van de jaren zestig. De band bestaat uit geroutineerde muzikanten met klinkende namen in de Indo-rockwereld. Begin 1962 bestaan The Javalins uit Hans Bax (sologitaar) ex-Real Room Rockers/ Hurricane Rollers, Gerard Buskop (piano) ex-Oety a/t Real Rockers, Frankie Franken (slaggitaar/ zang) ex-Rocking Diamonds, Peter Teunissen (bas) ex-Oety a/t Real Rockers/ Rocking Diamonds, Tommy Chuo (drums) ex-Hurricane Rockers. Laatstgenoemde wordt later vervangen door Robby Latuperisa ex-duo Latuperisa/ Real Room Rockers/ Hurricane Rollers/ Georges de Fretes en Walter Kohn (sax). 

The Javalins worden na The Tielman Brothers gezien als de vertolkers van het meest oorspronkelijke Indo-rockgeluid. In Israël spelen ze eind 1961 een tijd onder de naam The Crazy Strangers, zonder vergoeding, maar met kost en inwoning. De single Al Capone is een van de absolute hoogtepunten in de Indorock, uniek voor Europese begrippen, en kan wedijveren of is zelfs beter dan de allerbeste Amerikaanse instrumentale rock. Aan het begin en eind van het nummer klinkt het geluid van een geweersalvo en de kreet ‘Al Capone’. In het nummer strijden als het ware twee gitaren en een piano om de hoofdrol. De bandnaam is verzonnen door Hans Bax en is een verwijzing naar het geboorte-eiland van de meeste muzikanten, het eiland Java in het toenmalige Nederlands-Indië (het huidige Indonesië).

De band moet niet worden verward met The JavElins, deze bestaat rond 1960 in Vlissingen en bestaat uit Molukse, Indische, Surinaamse en Hollandse muzikanten. The Javalins beginnen in 1962 in de Top Ten Club in Frankfurt (West-Duitsland), waar ze erg succesvol zijn. Ze treden op in de nachtclub Circuit, waar ze veel geld mee verdienen wat veelal uitgegeven wordt aan auto’s en sieraden. Ook treden ze op in de tv-show Aus Studio B van de in Duitsland en Nederland wereldberoemde dj Chris Howland (wie kent zijn hit Fraulein niet meer?), in 1963 spelen ze enkele maanden in Palais de Dance in München, in de tv-show van Peter Kraus, in de Westfalenhal in Berlijn en ten slotte de Deutschlandhalle in Berlijn. In Denemarken speelt de band in de KB-hallen in Kopenhagen. Ze hebben maar twee weken in Nederland gespeeld, in het toenmalige rock-walhalla op Scheveningen. In de Electrola Studio in Keulen wordt de hit Mr. Tschang Aus Chinatown opgenomen. De band is buitengewoon populair in Zweden. In Stockholm spelen ze voor 8.000 toeschouwers in een stadspark, waar zich Beatles-achtige taferelen voordoen. Ook gaan ze op tournee in Zweden met Brian Poole a/t Tremeloes. Hans Bax speelt een prominente rol in de documentairefilm Klanken van Oorsprong uit 2018, over Indische Nederlanders. In 1965 wordt de stekker uit de band getrokken. Na The Javalins zien we alle muzikanten nog terug in diverse top Indo-rockbands.


Details

  • Schrijver

    Robert Mindé
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

  • Editie

    20-2022

Meest gelezen artikelen