Skip to main content

Politieke aardverschuiving in het ene én het andere Den Haag

Dat de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november grote veranderingen betekenen voor het speelveld in politiek Den Haag is geen surprise, om in de decembersfeer te blijven. Dus daar maak ik geen woorden aan vuil. Voor een andere kijk op de verkiezingsuitslag zet ik daarom mijn bril op van inwoner van Den Haag.

Poe, dan zijn we achteruit gekacheld! Brachten de verkiezingen van 17 maart 2021 25 Hagenaars in het zadel, nu tel ik er nog maar 19. Van 20% naar nog geen 13%, dat scheelt nogal. Het roept de vraag op aan wie de Haagse Tweede Kamerleden stemmen kwijtraakten. Aan de andere grote steden? Maar als je zo kijkt naar de uitslag, dan valt het nog wel mee met de invloed van de Haagse delegatie. Er zitten minder Amsterdammers (ik telde er 16), minder Utrechters (7) en minder Rotterdammers (4) in de nieuwe Tweede Kamer dan Hagenaars. 

Zoom je in op de Haagse Kamerleden, dan zie je dat het bijna allemaal oudgedienden zijn. Misschien klinken de namen van Emiel van Dijk van de PVV en Wytske Postma van Omtzigts NSC nieuw, maar ze waren allebei ook al eerder Kamerlid. De eerste voor de PVV en de tweede voor het CDA. En vijftien anderen zaten ook de afgelopen periode al in de Tweede Kamer. Niet dat dat per definitie nadelig is. Ervaring in het politieke handwerk is zeker wat waard. Mocht de Kamer een keer een pubquiz organiseren waarbij de woonplaats bepaalt in welk team je zit, dan zet ik mijn kaarten op de Haagse Kamerleden. 

Mazzel

Maar het is aardig om de schijnwerper even op twee echte Haagse nieuwkomers
te zetten. Toevallig zitten ze allebei voor GroenLinks/PvdA in de Kamer. Allereerst Mikal Tseggai (28), voorzitter van de PvdA-fractie in de Haagse gemeente-raad en in die zin geen onbekende in politiek Den Haag. Zij is van plan in de Tweede Kamer haar ‘strijd voor een eerlijker Nederland’ voort te zetten. Want ze begon te beseffen dat de les van haar ouders - als je hard werkt, lukt het wel - niet altijd opgaat. “Om een diploma te halen, een dak boven je hoofd te hebben of genoeg brood op de plank, moet je steeds vaker mazzel hebben: met je achternaam, je inkomen of je ouders. Ik vind dat niet eerlijk.”

Meer bèta’s

De ander is Luc Stultiens (30), die medewerker is van de fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer en nu uitgroeit tot Kamerlid. Hij studeerde wiskunde en politicologie en zijn tekst is: “Het Binnenhof kan wel wat meer bèta’s en minder beeldvorming gebruiken.”

Natuurlijk ben ik benieuwd naar wat van die mooie voornemens terecht zal komen.
Maar ik heb goede hoop. Ondanks de uitslag, die het formeren niet makkelijk maakt. Ondanks alle ruis rondom die uitslag: hertellingen in Tilburg, 1000 briefstemmen te laat binnen in Den Haag.

Dat komt doordat ik mijn vader naar het stemlokaal - in zijn geval een kerk - heb gebracht om hem te helpen zijn stem uit te brengen. Na afloop stak hij trots zijn rode potloodje omhoog en zei: “Alles komt goed!” 

Wie ben ik dan om er nog een hard hoofd in te hebben?


Details

  • Schrijver

    Milja de Zwart
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

  • Editie

    22-2023

Meest gelezen artikelen