Skip to main content

De leegstandsaward: een prijs die je liever niet wint


Het blijft apart dat woningnood en leegstand samengaan. In Den Haag melden zich bijvoorbeeld jaarlijks tussen de 2000 en 3000 mensen bij het daklozenloket, terwijl er tegelijkertijd 8000 woningen leegstaan. Het Haagse Straat Consulaat, een stichting die opkomt voor de belangen van daklozen, zet daar nu de schijnwerper op. Eind juni reikt zij de leegstandsaward uit aan een van de vijf eigenaren van grote, leegstaande gebouwen in Den Haag. 

De actie heeft de aandacht getrokken van de landelijke media. Een tijdje terug hoorde ik dan ook dakloze Wijnand op de radio vertellen over de leegstand die hem in het oog springt tijdens zijn dagelijkse zoektocht naar huis en werk. “Dan denk je van: waarom staat dit leeg? Geef mij een sleutel en dan kan ik weer verder.”

Zusterhuis

Hij droeg zelf het zusterhuis met kapel aan de Lange Lombardstraat voor als meest schaamteloze geval van leegstand. Eigendom van Haaglanden Medisch Centrum. Ooit onderkomen van tientallen verpleegkundigen, maar tegenwoordig alleen nog van een paar duiven en vijf huurders die er anti-kraak verblijven.

De nominatie raakte een gevoelige snaar bij de bestuurders van het HMC. Dat nodigde het Straat Consulaat direct uit voor een rondleiding in het 3000 vierkante meters grote pand. Want, verklaarden zij: “Het is uiteraard een prijs, die een serieus signaal afgeeft, die wij liever niet willen winnen.”

Het Straat Consulaat kreeg tekst en uitleg: het zusterhuis is onderdeel van vernieuwingsplannen die het HMC heeft met zijn ziekenhuizen en die tot geschuif met afdelingen zullen leiden. Kortom: voorlopig uit beeld voor daklozen. Toch vond het Straat Consulaat het HMC sportief. De andere genomineerden gingen nog niet zo ver. Daarom goed om even alle panden langs te lopen.

‘Rekenen, durven, doen’

Het eerste dat eruit springt is het belastingkantoor tegenover Holland Spoor. De 12.500 vierkante meters staan al leeg sinds 2008, toen de Belastingdienst vertrok. Er waren plannen om er een hotel en appartementen van te maken, maar dat ging niet door toen het gebouw in 2020 werd verkocht. Op de website van de huidige eigenaar, SVE Group, staat een gelikt plan voor 352 studentenwoningen. Het past prima bij het credo van deze vastgoedbeheerder: ‘rekenen, durven en doen’. De vergunning is verleend. Alleen, van ‘doen’ is het nog altijd niet gekomen.

Hetzelfde geldt voor het gebouw aan de Oude Haagweg waarin zorgverzekeraar Azivo tot 2011 zat. Vergunning voor verbouwing tot 65 woningen is verleend. Maar omdat eigenaar Van Herk Groep ‘niet aan persvragen doet’, is onduidelijk wat de startdatum zal zijn. Over de toekomst van de voormalige KPN-telefooncentrale aan De Constant Rebecquestraat, die sinds 2009 leeg staat, is nog minder bekend. Eigenaar van het monumentale gebouw met een oppervlak van 13.000 vierkante meters is Cocon Vastgoed, maar op diens website geen vermelding.

Onherstelbaar verbouwd

De vijfde genomineerde is een kleintje: enkele pandjes naast het politiebureau aan de Jan Hendrikstraat staan sinds 2001 leeg. Maar volgens eigenaar de nationale politie is dat een misverstand: ze zijn deels in gebruik als opslag. Voor het andere deel zijn ze zodanig onherstelbaar verbouwd, dat ze onmogelijk nog als woonruimte kunnen dienen.

Zeg het maar, welke leegstand schrijnt het meest? Stemmen maar! Dat kan op de site van Haags Straat Consulaat, www.straatconsulaat.nl


Details

  • Schrijver

    Milja de Zwart
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    Artist impression van het verbouwde belastingkantoor, SVE Group
  • Editie

    11-2024

Meest gelezen artikelen