Skip to main content

Zeeziek aan de Hofvijver

Het is geel, gratis en het staat aan de Hofvijver: de kijksteiger! Of fonetisch de Kèkstègâh. Op een mooie zomerdag klom ik erop om 28 meter hoger te kunnen volgen wat er op het Binnenhof gebeurt. En het gezwabber van het gevaarte te ervaren. Om zeeziek van te worden! 

De Kijksteiger heette oorspronkelijk gewoon uitzichtpunt Binnenhof. Op de plek waar het ruiterstandbeeld van Willem II stond (je weet wel, waar in november vorig jaar die oersaaie tijdcapsule onder vandaan kwam) kun je nu 149 treden naar boven klauteren om uit te kijken over het Binnenhof, de Hofvijver, de skyline met de Tieten, de Kroon en de Vulpen. Van wie die bijnamen zijn weet bijna niemand, maar de bedenker van de Kijksteiger is Fons de Rouw. Hij zond hem in bij Omroep West en Sjaak Bral bekroonde hem.

Fons de Rouw is geboren en getogen in Limburg, lees ik in het verslag op de site van Omroep West, en was dus ‘flabbergasted’. En ik lees dat hij vanaf de uitzichttoren meer zag dan ik. Hij zei: “Je kunt van bovenaf ook heel goed zien dat de verbouwing van het Binnenhof erg nodig is.” Ik vond het zicht juist wat tegenvallen. Je kijkt eigenlijk tegen de Mauritstoren en de Stadhouderspoort aan en je ziet de Ridderzaal die overal bovenuit torent en de Maurits- of Grenadierspoort aan de kant van het Plein. Wat er precies op het Binnenhof gebeurt, blijft gissen. Als ik inzoom op de foto die ik maakte, zie ik twee witte kubussen zo ongeveer voor de Eerste Kamer staan. Waarvoor die zijn is een raadsel. Eigenlijk zie je meer vanuit de flat van mijn neef, op de 21ste verdieping hartje Den Haag.

Schildpad

Maar niet gemopperd. Het is hartstikke leuk om Den Haag in je op te nemen vanaf de Kijksteiger. En ik geef jullie een kijktip. Samen met zijn vriendin spotte diezelfde neef van de 21ste verdieping een schildpad in de Hofvijver. Schildpad?! Jazeker! Dit is géén Haagse versie van het monster van Loch Ness.

Als ik wat doorspit op internet, vind ik dat er zelfs drie schildpadden in de Hofvijver zijn gezien. De oudste waarnemingen zijn van een collega van de plaatsvervangend griffier van de Eerste Kamer, Laurens Dragstra. Die had de Hofvijver aan zijn voeten, tot de Eerste Kamer drie jaar geleden verhuisde naar de Kazernestraat. Dragstra maakte een foto van wat zijn collega in april 2016 zag: twee geelwangschildpadden. In 2017 zag hij dat er een derde schildpad was bijgekomen, van een andere soort: een roodwang.

Daarna zijn de twee geelwangschildpadden naar de kantlijn van het nieuws gedrukt. In de zomer van 2019 maakten plaatselijke media melding van ‘dé’ roodwangschildpad in de Hofvijver. Compleet met filmpjes en foto’s. Een forse jongen, die op zonnige, warme dagen zit te zonnen bij het Torentje. En hij kreeg een toepasselijke naam. De schildpad vernoemd naar de langstzittende bewoner van het Torentje. Mark dus.

Kampioen Binnenhofbewoner?

Ik bedenk dat er mogelijk een kampioenschap voor het oprapen ligt. Oud-premier Mark gaf op 2 juli 2024 de sleutel van het Torentje aan zijn opvolger Dick Schoof. Daarmee sloot hij een premierschap van dertien jaar en bijna negen maanden af. Schildpad Mark is voor het eerst in de Hofvijver gezien in mei 2017. Dat betekent dat hij zo eind februari 2030 het record van oud-premier Mark kan overnemen. Nog even baantjes blijven trekken in de Hofvijver dus, Mark! Het klinkt misschien ver weg, maar ik denk dat we de oplevering van het vernieuwde Binnenhof niet eerder kunnen verwachten. Laten we het vanaf de Kijksteiger in de gaten houden!


Details

  • Schrijver

    Milja de Zwart
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

  • Editie

    18-2024

Meest gelezen artikelen