Skip to main content

Hoe de buurt een boekenantiquariaat nieuw leven inblies

Het is eigenlijk in tegenspraak met elkaar: een overvol boekenantiquariaat dat gered wordt door Twitter. Maar zo verging het Colette, de naar de Franse schrijfster (1873 – 1954) genoemde winkel in tweedehands boeken in de Reinkenstraat. Vier jaar geleden moest Colette gered worden, nu is ze springlevend en zélf onderwerp van een boek.

Laat ik in het voorjaar van 2021 beginnen. In coronatijd, welteverstaan. Jogchum de Vries, eigenaar van Colette, hangt een papiertje in zijn etalage met daarop: OPVOLGING GEZOCHT. Hij is tachtig en wil al een tijd stoppen met zijn winkel. Dan loopt Jean-Pierre Geelen langs de etalage. Jean-Pierre, buurt-bewoner, Volkskrantjournalist en belangrijker nog vaste klant van Colette, schrikt. Hij maakt een foto en twittert dat hij hoopt ‘dat iemand (anders) dit heerlijke antiquariaat in de Reinkenstraat overneemt, inclusief de wankele boekentorens’.

Het is het begin van de redding, want niet veel later is er een collectief van acht betrokken buurtbewoners die dit voor elkaar zullen krijgen.

Boekenbergen

Voorzitter van het collectief is vakbondsvrouw en journalist Linda Vermeulen. Ze woont boven Colette en is bevriend met Jogchum. Voor haar was en is het altijd fijn om naar binnen te gaan bij de boekwinkel. “Colette is een boekenlandschap met boekenbergen; een bijzondere plek in een wereld waar alles zo geordend is. Waar je op zoek naar een boek iets anders vindt. Hier hangt geen bordje ‘Stilte’. Colette is een buurthuis, een gezellige ontmoetingsplek voor mensen, waar vriendschappen worden gesloten.

Jogchum zei wel vaak dat hij wilde stoppen. Daarom had ik al gefantaseerd dat ik de winkel zou overnemen. Alleen leek het me moeilijk om hem rendabel te krijgen. Dus dacht ik maar: het zal mijn tijd wel duren”, vertelt Linda.

Levensvatbaar krijgen van Colette en tegelijk de ziel van de boekwinkel behouden, werd het doel van het plan Red Colette, dat het collectief smeedde. Het middel werd crowdfunding. “Er was veel geld nodig om de winkel over te kunnen nemen, de huur en de energierekening te betalen, wat herstelwerkzaamheden te doen. We dachten 30.000 euro.” Maar met acties als literaire middagen en boekenveilingen lukt het ruimschoots 38.000 euro binnen te halen. Daarnaast hebben zich wel vijftig vrijwilligers gemeld, die in teams in de boekwinkel helpen, boeken repareren en bestellingen via internet afhandelen. Op 2 november 2021 is Colette is gered en de nieuwe naam, Colette & Co, prijkt intussen op de markiezen die de gevel sieren.

Coletters, wat zijn dat?

“Ik ben er trots op dat het zo al vier jaar lukt”, zegt Linda. “We schrijven zwarte cijfers en we hebben geld om af en toe iets op te knappen of iets leuks te doen met de Coletters.” Colleter, wanneer ben je dat? Linda haalt een uitspraak van Colette aan om Coletters te typeren. ‘Doe domme dingen, maar doe ze met enthousiasme.’ En vult aan: “Als je van boeken houdt en het leuk vindt in dit boekenland te zijn waar af en toe een berg instort.”

Zo’n boekverschuiving verandert natuurlijk ook de ordening in de boekwinkel. Dus als een klant vraagt: “Hebben jullie toevallig De Scheepsjongens van Bontekoe?” Dan antwoordt Linda: “Ja, waarschijnlijk wel. Kijk eens bij de kinderboeken, of bij de F van schrijver Johan Fabricius. Als u het vindt, krijgt u korting.”


Details

  • Schrijver

    Milja de Zwart
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    Colette
  • Editie

    13-2025

Meest gelezen artikelen