Skip to main content

Regeert de leugen? Een niet te kraken raadsel


Het springt hard in het oog als ik de stad uitrijd via de Utrechtsebaan: de leugen regeert! staat er in grote zwarte kapitalen op de overkapping. Nog niet zo lang geleden was die smetteloos wit opgeleverd. Maar ergens tijdens mijn vakantie zijn actievoerders aan de slag gegaan met deze uitdrukking. Best knap gedaan ook. Als ik zelf met een grote kwast ondersteboven in de weer zou gaan, zou het laatste woord waarschijnlijk niet meer gepast hebben.

Beatrix

Mijn gedachten dwalen meteen af. Eerst naar 1999 om precies te zijn. Toen zei koningin Beatrix over de pers dat “de leugen regeert”. Ze zei dat tegen journalisten van de NRC, op een receptie ter ere van het 40-jarig jubileum van het genootschap van hoofdredacteuren. En die publiceerden de uitspraak, tegen het verzoek in van de toenmalige voorzitter van het genootschap Pieter Broertjes. Een rel was geboren, en even later ook een televisieprogramma waarin Felix Meurders aandacht schonk aan (vermeende) missers in de media.

Maar mijn gedachten dwalen ook af naar Den Haag. Want ik vraag me af wáár de leugen regeert. Misschien doelden de actievoerders op Den Haag, regeringsstad? Daar is altijd voldoende over te mopperen. Waren het boze boeren? Of juist boze klimaatactivisten, bijvoorbeeld die luisteren naar de naam Extinction Rebellion, die waren in juli nog in Den Haag om te protesteren. Alleen zouden zij toch eerder iets als the lie reigns! hebben gekwast. Hoewel dat allesbehalve lekker bekt.

Het lijkt me in ieder geval niét mogelijk dat de leugen regeert in de gemeente Den Haag. Want daar regeert helemaal niemand. De gemeenteraadsverkiezingen zijn al vijf maanden geleden geweest, maar nog steeds is het niet gelukt om een nieuwe coalitie te smeden. Sinds 23 augustus heeft Den Haag de twijfelachtige eer om als enige Nederlandse gemeente zonder nieuwe regeerders te zitten. Op die dag werden we ingehaald door Putten. Ook daar wilden andere partijen niet in zee met de lokale partij die in maart als grootste uit de bus was gekomen. Net als in Den Haag.

Zware bevalling

Na een paar mislukte rondedansen onder leiding van verschillende verkenners bleken de enig denkbare partners al op het Haagse pluche te zitten: D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA. Samen goed voor 26 van de 45 raadszetels. Je zou zeggen dat die oude getrouwen dan toch snel tot een akkoord zouden kunnen komen. Maar oud-CDA-minister Piet Hein Donner, die de onderhandelingen leidt, meldde eind juni dat het erg moeilijk lag. Sombere financiële verwachtingen waren als een donkere wolk voor de ambitieuze vergezichten van de partijen geschoven. Hoe zwaar de bevalling zou worden, illustreerde Donner met de woorden: “Tanden op elkaar en persen.”

Het laatste nieuws op de website van de gemeente dateert dan ook van 8 juli, een dag voordat de schoolvakanties begonnen. ‘Goede vooruitgang geboekt in onderhandelingen nieuwe coalitie’, was de strekking. Er zou vanaf campings verder geschaafd worden aan conceptteksten. Maar daar is dus weinig van terechtgekomen. Met als gevolg dat zelfs het geduld van de Zuid-Hollandse commissaris van de koning, Jaap Smit, opraakte. Hij liet een week geleden via Den Haag FM weten dat je in een tijd die vraagt om krachtig bestuur niet eindeloos met elkaar kunt praten. Echt streng klonk het niet; ik weet ook niet of de partijen gaan luisteren.

Hoe dan ook zijn mijn gedachten via 1999 weer in 2022 beland. Met een raadsel dat ik niet kan kraken. Dus wie een hint heeft over de herkomst van het opschrift boven de Utrechtsebaan, welkom!

 


Details

  • Schrijver

    Milja de Zwart
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

  • Editie

    16-2022

Meest gelezen artikelen