Skip to main content

Roze verkeersborden in de stad, maar voor wie?


Gedwongen door het werk aan het Piet Heinplein, de Elandbrug en tramlijn 16 fietste ik onlangs over de Laan van Meerdervoort richting het centrum. Onderweg keek ik de Zoutmanstraat in. Ik moest twee keer kijken. De tram rijdt er nog niet - dat schijnt in maart weer te gaan gebeuren - maar er was ook geen plaats voor. Links en rechts geparkeerde auto’s blokkeerden de rails.

Ik was al aan het denken gezet door een verkeersbord dat ineens pal voor mijn voordeur is geplaatst. Roze! Met daarop een gestileerd vrouwtje met in haar linker- en rechterhand een boodschappentas. En het opschrift: Zoutmanstraat rechtdoor. Nou zou ik die aanwijzing niet opvolgen, want de Zoutmanstraat is links. Maar ook het roze vertrouwde ik niet. Dus ik begon te googelen.

Allereerst vond ik dat de gemeenteraad al in 2020 besloot dat de Zoutmanstraat voetgangersgebied wordt. Weg met de auto’s dus. Daar zit een heel verhaal aan vast, maar ik concentreer me nu op die roze borden. Die komen toch vrij pardoes uit de lucht vallen. Nergens vind ik een besluit tot invoering van deze nieuwe borden of een discussie over de kleur ervan. Voor de zekerheid check ik of we de kleur misschien anders noemen. Lila? Paars? Magenta? Cyclaam? Maar niks helpt. Het lijkt erop dat ze niet in Den Haag bedacht zijn.

Onfortuinlijke fietsers

Ik vind wel een oud nieuwsbericht over een verkeersbord dat toenmalig wethouder verkeer Van Asten in 2019 in de Zoutman-straat plaatste. Maar dat was een driehoekig gevarenbord met in het midden in plaats van een koe of een uitholling overdwars een afbeelding van een onfortuinlijke fietser. Zo’n verkeersbord dat je pas ziet als je eenmaal met je wiel in de tramrails vast bent komen te zitten. Of dat je nog nooit hebt gezien, omdat je de Zoutmanstraat toch al meed als fietser.

Gek genoeg zijn verkeersborden van dezelfde kleur roze als die nu in Den Haag staan wél gespreksonderwerp geweest in Apeldoorn, Amsterdam en Tilburg. In Apeldoorn ging het om een ludieke actie. Omdat de Giro d’Italia in mei 2016 naar die stad kwam, hadden wildplakkers de blauwe borden bij fietspaden overgeplakt met grote roze stickers met daarop een witte racefiets. “Grappig, maar het mag natuurlijk niet”, zei een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn erover. De stickers werden acuut verwijderd.

Omleidingsroutes voor fietsers

In Amsterdam en Tilburg werden een paar jaar later roze borden gebruikt bij wegwerkzaamheden, om er omleidingsroutes op aan te geven speciaal voor fietsers. Het roze zou duidelijker en opvallender zijn en ook beter werken. Ik begin me af te vragen voor wie de Haagse borden eigenlijk bedoeld zijn? Niet voor fietsers, want die sturen ze duidelijk de verkeerde kant op. Misschien geldt dat ook voor automobilisten, maar dat heb ik niet uitgeprobeerd.

Shoppers

Misschien zijn ze bedoeld voor de shoppende mannetjes en vrouwtjes die erop staan? Maar als dat zo is, voel ik me toch genoodzaakt om hierbij een klemmend beroep te doen op álle Haagse journalisten. Geef er alsjeblieft zo gauw mogelijk heel veel aandacht aan. Interview de betrokken raadsleden. De wethouder. Het hele college van mijn part. Maak er een campagne van. Want, las ik kortgeleden in de Haagsche Courant, veel ondernemers in Zeehelden zien er geen gat meer in. Ze vrezen dat “de buurt dood is door alle verbouwingen”. 

Ik zie maar één manier om dat te voorkomen. Door onmiddellijk een aanzwellende stroom shoppers naar Zeehelden op gang te brengen.


Details

  • Schrijver

    Milja de Zwart
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

  • Editie

    2-2023

Meest gelezen artikelen