Skip to main content

Fiat 850 Sport Coupé


Wat is er mooier dan je eerste nieuwe auto? Voor mij was dat in 1972 een gloednieuwe Fiat 850 Sport Coupé. Zooo’n mooi design! Ik zag pas nog de order van Fiat dealer Swart uit de Parkstraat, voor een bedrag van een kleine 10.000 gulden. De deal was beklonken op een gratis setje kokosmatten. 

Oh, wat was ik trots. Na een lange periode van folders kijken, was het kiezen tussen de kleur rood of groen. Ik koos voor groen, maar toen was het nog de vraag: kies ik voor zwarte of naturel skai bekleding? Uiteindelijk werd het naturel. Mijn extra optie was een slot op de achterklep, waaronder niet alleen de motor zat, maar ook de benzinedop. Vanaf dat moment ben ik besmet met het Coupé- en later ook het Cabriovirus. 

Het was het laatste model uit de serie, met wat naar voren geplaatste grootlichtlampen. Zulke mooie elegante lijnen in goede verhouding. Het interieur zag er eveneens luxe en sportief uit. Goed zittende kuipstoeltjes met een fraai afgewerkt dashboard, met grote klokken, waaronder een toerenteller en dat was heel luxe in die tijd. Prachtig houten sportstuur met twee matzwarte spaken met gaatjes. Daaronder een eigentijds stuurslot. Een stijlvol uitgevoerd dashboard met links een drietal zwarte tuimelschakelaars en rechts een mooi ontworpen asbakje én, niet te vergeten, de rubberen drukknop voor de ruitensproeiers. Tussen de stoelen links van de handrem het hendel voor de choke en rechts het hendel om te starten. Achterin kon je zitten, maar niet al te royaal. 

Met name door de laag aflopende Coupé-lijn, wat effect had op de hoofdruimte. Het interieur was mooi afgewerkt met leuk ontworpen deurhendels en natuurlijk de tochtraampjes. De motor, een 850 cc’tje lag achterin, wat het rijden licht maakte, maar je kon er sportief mee sturen. Al merkte je met forse zijwind wel dat de motor niet voorin lag. Een flinke zak zand bood wel uitkomst, maar kostte toch ook weer bagageruimte. Ik kan mij herinneren dat ik er een paar maal de jaarlijkse AVRO Puzzelrit mee gereden heb, met een leuke vriendin aan mijn zijde. 

In die tijd werkte ik als Marketing Assistant op het Districtskantoor van de AMRO Bank aan de Kneuterdijk en had daar een collega die eenzelfde Coupé had in het rood, met zwarte bekleding. Wij parkeerden allebei op de parkeerstrook van het Malieveld en het was een pracht gezicht als die twee naast elkaar stonden. Lichtmetalen velgen had je in die tijd nog niet, maar de stalen velgen met een gaatjesmotief en platte wieldoppen droegen bij aan zijn elegantie. Prachtig ook, die chromen omlijsting van de raampartij en die chromen bumpers met zwart rubberen rozetten. Niet dat ik eraan meedeed, maar in die jaren waren veel accessoires hip, zoals de enorm lange kunststof antennes, de rubberen strips aan de onderkant tegen onweerinslag, geplakte achterruitverwarming en natuurlijk de spatlappen. De reservesleutels heb ik overigens nog. Echt een beauty! Had ik hem maar nooit weggedaan, maar ja, that’s life.


Details

  • Schrijver

    John Vroom
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

  • Editie

    11-2021

Meest gelezen artikelen