Vroem, Vroom

Alfa Romeo Giulia Nuova Super


Alfa Romeo heeft door de jaren heen de mooiste Coupé’s en cabriolets gemaakt. De Alfa die mij uit mijn jeugdjaren het meest bijgebleven is en ik graag zou willen hebben, is de Giulia Nuova Super 1600 uit de jaren zeventig. 

Ik vind hem nog steeds zo apart en mooi om te zien met zijn vierkante vormgeving. Wat was hij chique en sportief tegelijk. U kent hem vast nog wel. 

Prachtige neus met ook in die tijd een forse Alfa grille, met aan beide kanten twee grote lampen. Opvallend en typisch voor die tijd was de voorruit die iets doorliep naar de zijkanten met ruitenwissers die vanuit het midden naar opzij bewogen. Een wat hoekige zijkant met onder de ramen een wat halfronde glooiing met de zo mooi ontworpen deurkrukken. De achterkant wat kort en vierkant en de achterruit liep ook fraai door naar de zijkanten. 

Zo elegant en sportief, vooral op de toen in de mode komende lichtmetalen Alfa-velgen. De binnenkant van het portier was voorzien van fraaie stof. Armsteun met handgreep erin en die raamslinger was echt bijzonder ontworpen; de draaiknop voor het tochtraampje was daar helemaal mee in lijn. Traploos verstelbare rugleuning en een aparte draaiknop om de balkachtige hoofdsteun die over de breedte van de rugleuning liep te verstellen. De zit achter het stuur was lekker actief en hoog. 

Hout met drie metalen spaken, met daarin een langwerpige drukknop voor de claxon. Daarachter de grote klokken voor snelheid en toeren. Klokje in het midden daarvan en op het middenconsole de meters voor de temperatuur en de oliedruk. De versnellingspook was ook heel bijzonder, want die kwam schuin uit het middenconsole, omgeven door een zwartleren manchet. Drie mooie tuimelknopjes voor onder andere de ruitenwissers met twee snelheden en de ventilator. Onder het dashboard bij het contactslot twee ronde trekknoppen voor de choke en het handgas. De ruitensproeier werd bediend door een rubberen drukknop op de vloer naast het koppelingspedaal. Veel hout op het dashboard, met rechts op de hoek het elegante Giulia logo, met daaronder een fraai afsluitbaar handschoenenkastje. De achterbank bestond uit twee zitplaatsen die tot drie konden worden uitgebreid als je de brede armsteun opklapte. De kofferruimte was groot door de mooie vierkante vormgeving. 

Verklaar mij maar voor gek, maar ik kon uren achter dit stuur blijven genieten zonder een meter te rijden. Kan je nagaan als ik de eveneens mooi ontworpen Alfa sleutel om zou draaien. In die tijd kon je kiezen uit een 1300 of 1600 cc motor met 103 of 116 pk. Heel bijzonder voor die tijd was de vijf-versnellingsbak en schijfremmen op alle vier de wielen. Dat geluid van die uitlaat, wat een genot voor je oren en vooral degenen die je ver achter je liet bij een stoplicht als je snel schakelend wegtrok. Zo’n Supertje kocht je natuurlijk bij de Alfa Romeo dealer Maasland in Voorburg. Heerlijk!


Details

  • Schrijver

    John Vroom
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

  • Editie

    13-2021

Meest gelezen artikelen

Contact

Laan van Meerdervoort 174
2517 BH Den Haag

Lezersservice
ma t/m vrij van 10 tot 12 uur:

070 - 345 76 97

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2023 De Haagse Tijden. All rights reserved. Powered by Brückel Reclame BV.