(W)eten wat lekker is

Keraton Damai


Javaanse Keuken

Niet zo heet

Aan een van de mooiste lanen van Den Haag - de Groot Hertoginnelaan - vinden we Keraton Damai, een Indonesisch restaurant met de echte Javaanse keuken. Indonesië is een groot eilandenrijk van wel 16.000 (!) eilanden waarvan er duizenden bewoond zijn. De vele verschillende volkeren die er wonen hebben natuurlijk net zo veel verschillende keukens. De twee belangrijkste zijn de wat hetere Sumatraanse en de wat zoetere mid-Javaanse keuken. Vanavond dus Javaans en, blijkt later, inderdaad niet zo heet...

Sfeer!

Meer dan 30 jaar geleden in 1992 openden de ouders van Frans Haris dit sfeervolle en authentieke Indonesisch restaurant. Aan de wanden een prachtige lambrisering van donker Javaans houtsnijwerk, mooie houten tafels, achterin een strakke bar en precies goed gedimd licht zorgen voor een fijne sfeer! Keraton is niet te groot, je zou het een huiskamerrestaurant kunnen noemen, en biedt plaats aan zo’n 40 mensen. Frans legt uit dat vanwege de authentieke keuken en de hoge standaard die ze handhaven mensen van ver buiten Den Haag komen eten. Het is vaak zo druk dat ze in twee sessies werken; de één tot 19.30 en de ander vanaf 20.00 uur. 

Ook vegetarisch!

We bekijken de kaart en die is zoals we verwachten van een Indonesisch restaurant met voorgerechtjes zoals loempia en pangsit, hoofdgerechten als nasi rames, lontong en gado gado. Wel vier verschillende rijsttafels waaronder een volledig vegetarische (!) en diverse bami en nasi gerechten. Bij de specialiteiten vinden we zes verschillende ‘seafood specialties’ en wel vijf Oost Javaanse gerechten zoals Peteh Kecap Udang of Tahu Gunting. Een uitgebreide wijnkaart, met veel mooi wit uit de Elzas, maakt het feest compleet!

Vredespaleis

Om een goede indruk van de keuken te krijgen is er voor ons eigenlijk maar één keus, de rijsttafel Keraton Damai. De rechauds komen op tafel en worden aangestoken. Terwijl de vriendelijke bediening uitlegt wat er allemaal op tafel komt legt Frans ondertussen op elk bord twee verschillende stokjes saté, op ééntje - de domba muda (lam) - wordt een heerlijk kecap sausje geschonken, de ander is een saté babi pedis. Met deze twee saté’s beginnen is de boodschap, want zo uit de keuken zijn ze het lekkerst! Als eerste komt een schoteltje met rempejek, emping, seroendeng en atjar. En dan de rijsttafel; nasi putih, nasi koening, nasi goreng, ajam opor, gado gado, rendang (by the way, rendang werd door CNN uitgeroepen tot lekkerste gerecht ter wereld), sambal goreng telor, sambal goreng tempé, sajoer lodeh, terong balado (onwijs lekkere aubergine), tumis asperagus en tumis paré

(bijzonder, bitter en erg lekker). Met een perfecte Riesling uit de Elzas hebben we uitzonderlijk lekker en sfeervol Indonesisch gegeten! Wij zeggen, reserveer een tafel en check of we gelijk hebben. En, o ja, Keraton Damai betekent... paleis van de vrede, Vredespaleis dus.

Op een rijtje

Keraton Damai
Groot Hertoginnelaan 57,
Den Haag - 070 363 9371
keratondamai.nl
di - za: 16.30 - 21.30 uur
zo: 12.30 - 21.30 uur

Voorafvanaf € 9,-
Hoofdgerechtvanaf € 21,-
Rijsttafelvanaf € 27,-
Bami / nasivanaf € 21,-
Specialiteiten vanaf € 23,-
Drankjes gewoon
Wijnen+ tot +++


Details

  • Schrijver

    Marcello & Els
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

  • Editie

    8-2023

Meest gelezen artikelen

Contact

Laan van Meerdervoort 174
2517 BH Den Haag

Lezersservice
ma t/m vrij van 10 tot 12 uur:

070 - 345 76 97

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2023 De Haagse Tijden. All rights reserved. Powered by Brückel Reclame BV.