(W)eten wat lekker is

Recept: Spinazie op z’n Indonesisch van De Vegetarische Toko


Spinazie kennen we allemaal, al was het maar van Popeye die er magisch sterk van wordt. Wikipedia zegt er het volgende over: Spinazie (Spinacia oleracea) is een plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae) die verwant is aan bijvoorbeeld ganzenvoet en melde. Het is een snelgroeiende, eenjarige bladgroente, die al vroeg in het voorjaar beschikbaar is. Spinazie groeit bijna over de gehele wereld, met uitzondering van de tropische gebieden.

Ingrediënten:

  • Witte uien / sjalotjes 4 ons
  • Knoflook gepeld 2 ons
  • Kemiri noten 5 stuks
  • Djahe 4/5 cm
  • Laos 8 cm
  • Ketoembar 1 mespuntje
  • Suiker 2 el
  • Witte peper mespuntje
  • Daun Jeruk 3 stuks 
  • Sereh 2 stuks
  • Groentebouillon naar smaak
  • Gewassen bladspinazie 500 gr
  • Rode lombok 3 stuks
  • Gewassen Taugé 150 gram 
  • Champignons 75 gram

Spinazie maar dan op z’n indonesisch!

Het is een oude groente die voor het eerst in het Perzische Rijk geteeld werd. Terwijl spinazie al eeuwen eerder geteeld werd in China, bereikte de plant Europa in de twaalfde eeuw met de komst van de Moren in Spanje. In de zestiende eeuw was spinazie nog een nieuwigheid in Italië, maar het was toen al wel ingeburgerd in Engeland. Het eerste gebruik bleef beperkt tot laxeermiddel. Het laxeereffect is te danken aan het hoge oxaalzuurgehalte. 

Bereiding

  1. Doe de uien, knoflook, kemiri, djahe, laos, ketoembar in de blender en meng dit tot een pasta. 
  2. Snij dan de harde stukken van de daun jeruk en de uiteinden van de sereh. Sla vervolgens de sereh beurs in een vijzel. Zo komen de geuren en smaken vrij. 
  3. Snij de champignons en rode lombok in reepjes en was de taugé en de spinazie in een teiltje. 
  4. Doe dan olie in de pan en voeg daar de pasta, de stukjes daun jeruk en de sereh aan toe. 
  5. Bak het geheel op met een beetje water erbij als de pasta te droog begint te worden. Voeg tijdens het bakken ook de groentebouillon, suiker en witte peper toe. 
  6. Zorg ervoor dat de smaken goed samenkomen en zet vervolgens het vuur laag. 
  7. Doe, terwijl de pasta nog een klein beetje warm is, de spinazie, taugé en rode lombok er doorheen. Meng dit alles door elkaar totdat alle groente bedekt is. 
  8. Lauwwarm serveren met witte rijst afgetopt met gebakken uitjes. 

De Vegetarische Toko

Prins Hendrikstraat 150A
2518 HX Den Haag

06 39510653
www.devegetarischetoko.nl

Rijsttafel Kecil €24,50 
Rijsttafel Biasa €28,50
Rijsttafel Besar €34,50
Rijsttafel Besar Sekali €39,50

Met Kerst inclusief goodiebag met unieke items uit Indonesië.

Verkoop per ons
€2,45 voor groente gerechten 
€3,25 voor “vlees” gerechten

 


Details

  • Schrijver

    Marcello & Els
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    Spinazie op z’n Indonesisch
  • Editie

    26-2020

Meest gelezen artikelen

Contact

Laan van Meerdervoort 174
2517 BH Den Haag

Lezersservice
ma t/m vrij van 10 tot 12 uur:

070 - 345 76 97

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2021 De Haagse Tijden. All rights reserved. Powered by Brückel Reclame BV.