(W)eten wat lekker is

Sint Joris en de Draeck


Oudste café van Nederland?

Om de hoek bij onze galerie in hetzelfde blok huizen vinden we aan het Koningsplein nummer 6 één van de oudste cafés van Nederland; Sint Joris en de Draeck. De geschiedenis van “De Joris”, zoals iedereen het café noemt, is niet helemaal duidelijk. De naam duikt al op in 1459 (!) en in 1640 wordt de zaak, dan gevestigd aan de Nieuwe Turfmarkt, genoemd in een gedicht. In de jaren dertig van de vorige eeuw verhuisden ze naar het Koningsplein waar ze nog altijd zitten.

Best ribs in town!

De Joris is een echt buurtcafé- en restaurant waar de hele buurt toch wel een paar maal per jaar eet of ‘s zomers lekker op het terras iets gaat drinken. Omdat ons bedrijf al 35 jaar om de hoek zit hebben we er op zijn minst wel 150 keer gegeten... Meestal kijken we uitgebreid naar het menu om vervolgens toch weer de beste spareribs van Den Haag te bestellen. Dit keer niet en kiezen we voor het Draeckenmenu. Dit 3-gangenmenu wisselt elke 5 tot 6 weken en kost slechts € 23,-. Met maar liefst 4x voor, 4x hoofd en 4x toe is de keuze groot. Marcello neemt vooraf het pasteitje met kalfsragout en Els kiest voor de Vietnamese springrolls. Mooie gerechtjes op een leuk bord en qua smaak precies wat je verwacht. Al snel komen de hoofdgerechten. Voor Els de canard à l’orange en voor Marcello de varkenshaasmedaillons met een cranberryportsaus. Ook hier weer mooie bordjes met ruime porties lekker eten. De groenten en onwijs lekkere frietjes worden apart geserveerd. Als dessert nemen we allebei de flensjes, Crèpe Suzette dus, met een lekker sausje, een flinke dot slagroom en verse aardbeien.

Superblij

In een geanimeerd gesprek met de sympathieke eigenaar Bert Rijling hebben we het over het reilen en zeilen van een bijzondere zaak als De Joris. Het zijn bijna twee zaken; in het café kom je binnen en het restaurant zit eigenlijk in het pand ernaast. Met recht dus café en restaurant. Wel lekker rustig als je alleen een hapje komt eten. We hebben het ook over de niet weg te denken klassiekers op het à la carte menu. Natuurlijk de spareribs met hun geheime marinade, de kipsaté en waar vind je nog kalfslever 

met spek, uien en appel? Net als elke andere kleine ondernemer bedenkt Bert steeds weer iets nieuws om de loop erin te houden. Nieuw is de seniorenavond op maandag; voor € 18,50 een 3-gangenmenu, glas wijn en een kop koffie. Of wat dacht je van kaasfondue (minimaal 2 personen) voor een tientje p.p. op dinsdag en woensdag. 

Als wij vrienden uitleggen wat De Joris voor zaak is dan zeggen we altijd: “Als je een soortgelijke toko op je stedentripje naar Parijs of Berlijn vindt ben je echt superblij!” Kortom, verwacht bij De Joris geen culinaire hoogstandjes maar wel degelijk buurtcafé-eten voor een schappelijke prijs in een supergezellige bruin-café sfeer. Het omfietsen waard!

LET OP. Gratis aperitief!

Je krijgt een gratis aperitiefje als je gaat eten en je dit artikel mee neemt en laat zien! Geldig tot en met maart 2020.

St. Joris en de Draeck
Koningsplein 6, Den Haag
Reserveren  070 356 23 72
Menu www.sintjorisendedraeck.nl

Spareribs € 16,75
Draeckenmenu € 23,00
Voor  v.a. € 6,00
Hoofd v.a. € 15,00
Dessert v.a. € 7,00
Drankjes normale caféprijzen
Keuken dagelijks 17 - 23
Bar dagelijks 17-01 vrij/za tot 1.30


Details

 • Schrijver

  Marcello en Els
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  Sint Joris en de Draeck
 • Editie

  1-2020

Meest gelezen artikelen

Contact

Laan van Meerdervoort 174
2517 BH Den Haag

Lezersservice
ma t/m vrij van 10 tot 12 uur:

070 - 345 76 97

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2022 De Haagse Tijden. All rights reserved. Powered by Brückel Reclame BV.