Skip to main content

(W)eten wat lekker is

Ethica Restaurant & Bar


Op de hoek van de Dunne Bierkade en de Paviljoensgracht vinden we een bijzonder restaurant met een bijzondere naam; Restaurant Ethica. Ethica? Waar hebben we die naam toch eerder gehoord? Het beeld om de hoek van Spinoza frist ons geheugen op. Benedictus de Spinoza schreef immers Ethica, Ordine Geometrico Demonstrata (Ethiek uitgelegd volgens de meetkundige methode), een filosofisch boek dat pas na zijn dood in 1678 werd gepubliceerd. Hierin stelt hij onder andere dat we om goed te leven eerst de natuur en de werkelijkheid rationeel moeten begrijpen. 

Filosofie

De filosofie van Spinoza sluit perfect aan bij de filosofie van Ethica;

1. Duurzaam, lokaal & zelfgemaakt.

De ingrediënten van de gerechten worden lokaal gezocht en gevonden en zoveel mogelijk zelf bereid. In en om het restaurant staan eigen fruitbomen, kruidenplanten en gekweekte groenten.

2. Plantaardig

Van de gerechten is 80% plantaardig en 20% bereid met dieren waarvan een overschot is in Nederland. In plaats van te worden vernietigd, gebruikt Ethica ze in hun maaltijden.

Warm eigentijds
restaurant

Ethica is een ruime en warme zaak met een eigentijdse inrichting. Grasgroene muren en plafond, jaren vijftig kastjes (het lijkt wel Pastoe), prachtig zelf beklede stoelen, en mooie lampen. Eigenaresse Joske blijkt dan ook een design- en kunstwinkel te hebben op het Noordeinde.

Eten van de toekomst

Met een goed glas Primitivo bestuderen we de menukaart. 

We vinden verschillende borrelhapjes, acht voorgerechten en zes hoofdgerechten. Vooraf delen we de rivierkreefttartaar met verse kruiden, ingemaakte citroen, frisse salade en zuurdesembrood, daarnaast de oesterzwamceviche, in citroen gegaarde oesterzwammen met geroosterde tomaatjes, amandelen, amandelsaus en gebakken kappertjes. Beide gerechten rijk van smaak! Als hoofdgerechten de Schiphol-gans en een oesterzwamtempura. De sous-vide gegaarde gans is prachtig rood en heerlijk mals. De tempura heeft een mooie bite en combineert verrassend goed met de tomaat-aardbei relish. Naderhand zitten we aardig vol, maar een citroentaartje met bastognebodem, bosvruchtencoulis en vers fruit en een dessert met gebakken banaan met kokos-limoenbladcreme en perenijs gaan er nog wel in.  

Ethica is een bar en restaurant van de toekomst, met eetcafé prijzen. Het kan niet lang meer duren of er zijn in Den Haag en in de rest van Nederland vele zaken met een mooie filosofie zoals die van Ethica. Petje af voor eigenaren Joske en Robin!

 

Ethica Restaurant & Bar

Dunne Bierkade 34-35,
2521 BD Den Haag
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
070-2159093

Voor € 6,50 - € 8,50
Hoofd € 15,50 - € 19,50
Na € 6,50 - € 8 ,50
Fris € 2,50
Wijn € 4,00 - € 5,25

 


Details

 • Schrijver

  Marcello en Els
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  Ethica Restaurant & Bar
 • Editie

  5-2020

Meest gelezen artikelen