Skip to main content

(W)eten wat lekker is

Recept: Nasi Goreng a la Marcello


Familierecept uit moeders oosterse keuken

Helaas, een restaurantrecensie zit er niet in dit keer. Slechts een paar uur voordat we uit eten zouden gaan
kwam de ‘lock down’ voor restaurants vanwege het coronavirus. Wat een totaal onverwachte narigheid is dit virus! Het treft iedereen en vele beroepsgroepen zoals zzp’ers, horeca en de cultuursector vrezen voor hun inkomsten. Velen proberen creatieve oplossingen te bedenken om toch wat te verdienen. Zo verzorgen diverse (top)restaurants afhaal- en bezorgmaaltijden. Zelf maken wij nu bezorg- of afhaalkunst, portretjes in potlood of pen voor de absurd lage prijs. Maximaal één per dag zolang de crisis duurt, dus wees er snel bij...

Ingrediënten

- pond vlees in kleine stukjes
(bv. hamlappen en speklappen)

- 1 flinke ui

- 1 flinke teen knoflook

- stukje trassi

- 2 theelepels ketoembar

- 1 theelepel djinten

- 1 theelepel laos

- 1 prei gesnipperd

- sambal badjak

- zonnebloemolie

- sesamolie

- ketjap manis (absoluut geen Conimex!) bij voorkeur van het merk Kaki Tiga (3 voetjes)

- 4 of 5 kopjes rijst

- 1 kippenbouillontablet

De multomap

Omdat we dus niet uit eten kunnen, dit keer een recept uit eigen keuken. Toen Marcello zo’n 45 jaar geleden het huis uit ging, kreeg hij van zijn moeder een fantastisch kado, een multomap met de familierecepten! De multomap is er nog steeds en er wordt ook nog steeds uit gekookt. Dit keer nasi goreng (voor vier personen). Het recept komt ergens uit eind jaren vijftig of begin jaren zestig toen Marcello’s moeder les kreeg in de oosterse keuken van een zogenoemde ‘Indische kokkie’. In de loop van de tijd is het enigszins aangepast, met name qua ingrediënten want tegenwoordig zijn er veel meer en veel betere oosterse spullen te krijgen.

Super makkelijk

We beginnen met het koken van de rijst. Neem eenvoudige witte rijst, bijvoorbeeld Surinaamse rijst, maar geen pandan of basmati en kook die mooi droog; doe vier kopjes rijst samen met een verkruimeld kippenbouillontablet in een pan en doe er dan zoveel water bij dat de rijst 2 cm onder water staat. Zet het vuur middelhoog en let goed op tot het water zover is verdampt dat er putjes in vallen. Vuur laag, pan op vlamverdeler, deksel dicht. Laat 20 minuten staan en klaar is Kees. Dit kan je ruim van te voren doen.

Ui, knoflook, sambal, trassi en kruiden even fijnmalen in de keukenmachine of vijzel. Olie in de wok en het mengsel een paar minuten op hoog vuur roerbakken. Voeg het vlees in kleine porties toe en bak het gaar en knapperig. Fijngesneden prei toevoegen en vervolgens de rijst. Afmaken met een scheutje ketjap manis. 

Smullen maar!


Details

 • Schrijver

  Marcello en Els
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  Nasi Goreng a la Marcello
 • Editie

  7-2020

Meest gelezen artikelen