Recept: Salade niçoise van Jules


Vorige keer hebben we het afhaalmenu van Jules besproken. Vandaag maken we de salade niçoise van de chef van Jules. Wikipedia zegt het volgende over dit klassieke gerecht: de salade niçoise is een combinatie van vis en groente en ei. Het gerecht is genoemd naar de Franse stad Nice. Het recept is niet moeilijk en de salade is een heerlijk zomergerecht. Drink er een lekkere sauvignon blanc bij. Een mooie rosé of een licht gekoelde Beaujolais gaan natuurlijk ook heel goed...

Ingrediënten

Salade:

400 gram krieltjes

400 gram haricots verts

1 rode ui

12 cherrytomaten

100 gram cornichons

12 ansjovis filet

16 zwarte olijven

4 eieren

4 stuks little gem

320 gram verse tonijn

Peper 

Zout

Olijfolie

Kruidenolie:

20 gram bieslook

20 gram dille

20 gram dragon

20 gram kervel

100 ml zonnebloemolie

Honderden variaties

Er zijn veel verschillende recepten en velen claimen dat hun versie de enige echte salade niçoise is. Hoewel enkele ingrediënten terug te vinden zijn in àlle varianten, bestaat het 'enige echte recept' niet. De salade wordt aan de hele Côte d'Azur - en eigenlijk over de hele wereld - gegeten en veel streken, dorpen, families en koks hebben hun eigen versie. Sommigen vinden het een doodzonde om aardappels toe te voegen, terwijl anderen juist vinden dat een salade zonder aardappels geen salade niçoise kan zijn. Soms bevat de salade alleen rauwe groenten, ansjovis en olijven, terwijl ze ook zeer uitgebreid - en veel voedzamer - met bonen, aardappelen of zelfs rijst geserveerd kan worden. Omdat er dus geen officieel recept is en salade niçoise geen beschermde naam draagt, mag iedere kok zelf weten hoe de salade wordt klaargemaakt.

Dan nu de instructies hoe de chef van Jules de befaamde salade bereidt. 

Kook de krieltjes in ruim kokend water totdat ze gaar zijn. Leg ze daarna in koud water. Kook ondertussen de haricots verts beetgaar en leg ze in ijswater. Hak de rode ui in ringen en halveer de cherry tomaten. Kook nu de eieren 7 minuten totdat ze halfzacht zijn. Schik ze in koud water. Hak de cornichons in kleine stukjes en snij de zwarte olijven in dunne plakjes. Nu gaan we tonijn grillen. Snij de tonijn in 4 plakken. Grillen doen we aan 1 kant. Als er een mooie grilruit te zien is, is de tonijn klaar. Maak ondertussen de little gem schoon, pak de bladeren en leg deze aan de zijkanten van een diep bord. De sla uit het binnenste van de little gem kan in het midden van het bord worden gelegd. Nu gaan we netjes alle andere ingrediënten, de krieltjes, haricots verts, rode ui, tomaat, zwarte olijven en cornichons op het bord leggen. Bijna klaar, maar we moeten eerst nog even de kruidenolie maken. Doe alle kruiden in een keukenmachine en voeg de zonnebloemolie toe. Zet de keukenmachine aan en u heeft een heerlijke olie. Doe de olie over de salade, leg de eieren in 4 gelijke partjes aan de zijkant, net zoals de ansjovis en leg als laatste de gegrilde tonijn boven.

Menu à emporter Jules Café Bistro | 3 gangen € 25,-

Bestellen voor vrijdag 22.00 uur via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afhalen in de tuin van Jules aan de Koningin Emmakade 118A
www.cafebistrojules.nl
Of bel: 070 - 345 4060


Movie

Details

  • Schrijver

    Marcello en Els
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    Salade niçoise van Jules
  • Editie

    11-2020

Contact

Laan van Meerdervoort 174
2517 BH Den Haag

Lezersservice
ma t/m vrij van 10 tot 12 uur:

070 - 345 76 97

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2021 De Haagse Tijden. All rights reserved. Powered by Brückel Reclame BV.