Skip to main content

Palato


Volgens de ‘Accademia Italiana Della Cucina’ een van de beste Italiaans restaurant van Nederland! 

Palato aan de Valeriusstraat is een klein en knus Italiaans restaurant met maar een paar tafeltjes, een ruw houten lambrizering, een min of meer open keuken en langs de wanden schappen met Italiaanse lekkernijen. Een enorm en kleurrijk ingepakt Paasei steelt de show! Eigenaar Andrea is met zijn gedistingeerde uiterlijk - typisch Italiaans hoofd, giletje, strikje en wit overhemd - het visitekaartje van Palato. 

Op de achterkant van het ‘echte’ visitekaartje staat in het Engels (!?) de volgende uitleg; “The Italian name “Palato” comes from the Latin “palatum” meaning the upper part of the interior of our mouth where the tongue feels the flavors and pushes the aromas inside the nose, it is there that converges the apex of the “taste” of food.” Kortom, Palato betekent verhemelte of gehemelte.

 

Beste van het beste

De menukaart is eenvoudig, wisselt met het seizoen en is typisch Italiaans met 12 antipasti, 2 salades, 8 pasta’s, 3 vleesgerechten, 2 visgerechten en 4 desserts. Wat opvalt is de prijs, die hoger is dan je zou verwachten van zo’n klein gezellig huiselijk restaurant. We vragen Andrea hoe dat zit. Hij vertelt ons eerst dat hij na een jarenlang bestaan als carabinieri eindelijk kan doen wat hij echt leuk vindt. En dat de Italiaanse keuken zo eenvoudig is dat je alleen door met topkwaliteit ingrediënten te werken een goede maaltijd kan bereiden. Dus voor alles gebruiken ze het beste van het beste. Bijvoorbeeld de prijswinnende olijfolie extra vierge olivastro bio van Quattrociocchi. Te koop voor ruim 30 euro per liter. Echt, we hebben het opgezocht... Brood en pasta worden in eigen huis gemaakt en vlees en vis komen van de beste lokale leveranciers. We spreken af dat chef Simon ons een kleine proeverij - die we kunnen delen - zal voorschotelen, we zijn benieuwd!

 

Carpaccio bonbon

Om te beginnen komt er een mandje met mooie, zelfgemaakte broodjes met de prijswinnende olijfolie op tafel en... het is inderdaad erg lekker. Daar is de schaal met antipasti;
2 soorten kaas, salami, parmaham, vitello tonnato,  mortadella en een onwijs lekkere carpaccio-bonbon gevuld met ricotta en zwarte truffel! Dan twee soorten verse pasta, één tagliatelle met funghi, porcini en gorgonzola en één tortelloni gevuld met ricotta, spinazie met een saus van drie soorten kaas. Beide perfect gegaard en fantastisch van smaak, alweer heel erg lekker. Het hoofdgerecht is een perfect gebakken filet mignon met gebakken aardappels en gorgonzola saus. Heel eenvoudig dus, maar alweer heel erg lekker. We drinken een mooi glas rood bij alle gerechtjes, een Ripasso Valpolicella van Rocco Sveva. We sluiten natuurlijk af met limoncello en daarna tiramisu met een espresso’tje.

 

Palato: een Italiaanse parel aan de Via Valeria is elke euro meer dan waard!


Details

 • Schrijver

  Marcello & Els
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  Andrea & Simon
 • Editie

  8-2022

Meest gelezen artikelen