Rock-’n-roll recept: Keshi Yená
Op de website staat eetcafé slash cultureel podium De Stamboom. Zelf zouden wij het liever rock-’n-roll café De Stamboom noemen. Op het terras bijvoorbeeld gaan we zitten tussen Peter de Ronde (ex-Golden Earrings), zijn vrouw An en Patrick ‘Prijspaleis’ Lejewaan terwijl Boris van der Lek - saxofoonkoffer onder zijn arm - net komt aanlopen. Ondertussen speelt het Henk Bosman Trio binnen op het podium. Het publiek bestaat uit muziekliefhebbers van veertig plus. Dus zeg nou zelf, hoe rock-’n-roll wil je het hebben? Dit was twee weken geleden toen we er hebben gegeten. Nu maken we thuis het Stamboom recept ‘Keshi Yená’.
‘Keshi Yená’
Wikipedia zegt het volgende over het gerecht: “Keshi yená (letterlijk “gevulde kaas”) is een Arubaans en Curaçaos hoofdgerecht bestaande uit een grote ronde bal kaas gevuld met gekruid vlees (veelal kippenvlees), die gestoomd of gebakken wordt opgediend. Het gerecht heeft vermoedelijk zijn oorsprong bij slaven uit de Caribische Nederlandse koloniën, die overgebleven korsten van Goudse en Edammer kaas vulden met tafelresten van vlees. Van de naam “keshi” wordt gesteld dat dit de Papiamentse versie is van het Nederlandse woord “kaas”. Moderne keshi-yenarecepten bevatten doorgaans olijven, rozijnen en kip als ingrediënten voor de vulling. Hoewel sommige moderne koks keshi yena bereiden in ramequins, behouden anderen de traditionele methode door het gerecht te bakken in een leeg worstenblik of door de kaas in bananenbladeren te wikkelen. Keshi yena wordt op Aruba en Curaçao gezien als nationaal gerecht.” Als je zoekt op het internet kan je talloze varianten vinden van dit lekkere recept, van ons krijg je de Stamboom variant!
Ingrediënten
- 1 kleine rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 2 theelepels currypasta
- 200 gram kippendij in stukjes
- 200 gram (runder)gehakt
- 100 gram jonge kaas
- 1 rode paprika in stukjes
- 1 gesnipperde wortel
- 16 groene olijven zonder pit en gehalveerd
- 70 gr gedroogde ontpitte pruimen in stukjes
- 4 eetlepels gehakte cashewnoten
- half glas rode wijn
- 2 eetlepels piccalilly
- flinke scheut ketjap manis
- zout en peper naar smaak
Bereiding
° Snipper het uitje en bak zachtjes
° Gehakt erbij rullen, dan de kip erbij voegen en even heet bakken
° Knoflook, currypasta, wortel, paprika toevoegen en 10 minuten bakken tot het bruin kleurt
° Vervolgens wijn, ketjap, piccalilly, pruimen, olijven en noten toevoegen en laat zo’n 10 minuutjes pruttelen
° Peper en zout naar smaak toevoegen
Opdienen
° Doe de keshi yená in kleine ovenschaaltjes, dek af met lekker (jonge) kaas en laat de kaas smelten onder een hete grill
° Lekker brood en een wijntje erbij en smullen maar
Op een rijtje
Café De Stamboom
Eikstraat 1 (hoek Thomsonlaan)
070 7433648
www.cafedestamboom.com
Details
-
Schrijver
Marcello & Els -
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. -
Fotobijschrift
Keshi Yená -
Editie
11-2022