Skip to main content

St. Joris en de Draeck


Oudste café van Nederland?

Om de hoek bij ons atelier - in hetzelfde huizenblok - vinden we aan het Koningsplein nummer 6 een van de oudste cafés van Nederland; Sint Joris en de Draeck. De geschiedenis van ‘De Joris’ zoals iedereen het café noemt, is niet helemaal duidelijk. De naam duikt al op in 1459 (!) en in 1640 wordt de zaak, dan gevestigd aan de Nieuwe Turfmarkt, genoemd in een gedicht. In de jaren dertig van de vorige eeuw verhuisde het café naar het Koningsplein, waar het nog altijd zit. Sinds kort is het café overgenomen door twee jonge gedreven horeca-ondernemers, Ira Hopp-zak en Max de Vogel. Ira en Max hebben de zaak compleet verbouwd met o.a. een nieuwe keuken, een marmeren bar en de luiken voor de ramen zijn ook weg. Lekker fris en strak maar met nog steeds de echte ‘Jorissfeer’!

Culinaire hotspot op de grens van Zeehelden en Regentes?

Omdat we er al 37 jaar om de hoek wonen en werken, hebben we al talloze malen gegeten en gedronken in de oude Joris en dus zijn we extra nieuwsgierig wat de nieuwe eigenaren voor ons in petto hebben... De menukaart is veelbelovend; geen ouderwets café-eten meer met maar liefst 20 moderne en kleine ‘shared dining’ gerechtjes op de kaart. We noemen er een paar (de complete kaart staat op de site); 3 soorten oesters, shortrib met coleslaw en pimentmayo, roysti met hashbrown truffelmayo en kervel, paling van Eveleens met zoetzure rode ui. We laten ons weer eens verrassen en krijgen vooraf Draeckenbrood van Bro. Het is een heerlijk ambachtelijk brood met cheddar en een beetje scherp van de jalapeno’s, maar er wordt een lekkere frisse tzatziki bij geserveerd. Als hoofdgerecht komen er 4 gerechtjes op tafel; mediterraans gekruide biefstukpuntjes in jus met brood van Bro, geroosterde groene asperges met een speciale Parmezaan, paling van Eveleens met zoetzure rode ui en biologische kipvleugeltjes van Tante Door. Het dessert staat niet op de kaart en is een creatie van Roy, een soort tiramisu met een zelfgebakken lange vingerkoekje. Lekker! We zitten weliswaar in een café, maar het eten is serieus mooi en echt van topkwaliteit ‘fine dining’. Als we horen dat chef Roy zijn sporen heeft verdiend bij Savelberg begrijpen we hoe het in elkaar zit! Let op onze woorden met restaurant Jules als buren zou dit kleine stukje Den Haag op de grens van de Zeeheldenbuurt en de Regentes zomaar eens de culinaire hotspot van Den Haag kunnen worden.

Bier en wijn

Niet alleen het eten is speciaal want Ira en Max hebben een zeer uitgebreide bierkaart met een kleine 40(!) verschillende bieren en biertjes. Ook de wijnkaart is uitgebreid met als bijzonderheid een aantal wijnen van Funky Wines, leverancier van natuurwijnen en - heel opvallend - er staan ook twee Libanese wijnen op de kaart. Wij dronken een lekkere en makkelijke Nero d’Avola bij ons eten. Laat je verrassen en geniet bij Sint Joris en de Draeck van de culinaire hoogstandjes van Roy!

 

St. Joris en de Draeck

Koningsplein 6, Den Haag

Reserveren: 070 356 23 72
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Info: www.sintjorisendedraeck.nl

Menukaart oesters
€ 3,50 - 5,50 per stuk
Menukaart € 6,00 - 15,50
Menukaart rib-eye € 35,00
Drankjes normaal

Maandag, woensdag 15.00 - 00.00
Dinsdag gesloten
Donderdag, vrijdag 15.00 - 01.00
Zaterdag 12.00 - 01.00
Zondag 12.00 - 23.00


Details

 • Schrijver

  Marcello & Els
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  St. Joris en de Draeck
 • Editie

  23-2022

Meest gelezen artikelen