Skip to main content

105 jaar voetbalvereniging Willen Is Kunnen


Als een sportvereniging 105 jaar bestaat, is het altijd prettig om bij deze mijlpaal stil te staan. Een van de voetbalverenigingen die in 1919 werd opgericht, betreft vv W.I.K. De Zuiderparkbewoners spelen vanaf 1951 in het tweede gedeelte van het sportpark, waar tot op de dag van vandaag tevens door HDV en ADO wordt gevoetbald. Verderop in het Zuiderpark speelt HPSV, dat eveneens in 1919 werd opgericht. 

Vanaf de oprichting speelden de zwart-wit gestreepten achtereen-volgens op een locatie nabij de Rademakersfabriek gelegen op de Binckhorst, waar nu een McDonald’s vestiging is gehuisvest. Hierna voetbalde men op een terrein - zeg maar gerust een soort van weiland - van Boer Made (Madestein), begin jaren dertig in het Zuiderpark, vervolgens op een locatie aan de overzijde van het Zuiderpark - aan de Moerweg, daarna op de voetbalvelden te Ockenburgh en kortstondig aan de Fruitweg. In 1951 keerde men definitief terug naar het tweede gedeelte van het Zuiderpark, waar men inmiddels 73 jaar - met wisselend succes - voetbalt. Dit op een korte periode in 1994 na - in dat jaar vonden in het Zuiderpark de Wereldruiterspelen plaats en kon men voor thuiswedstrijden en trainingen terecht bij voetbalvereniging Spoorwijk te Sportpark Escamplaan. 

Daar waar in 1919 het grote W.I.K.-avontuur begon, mocht men blij zijn als men zich destijds na de wedstrijd kon wassen en indien mogelijk een drankje kon drinken. De voorzieningen in die tijd waren allesbehalve ideaal - hetzelfde gold voor de hobbelige voetbalvelden, de veterbal en de loodzware voetbalschoenen. Op doordeweekse avonden kon er nauwelijks worden getraind en voor bijvoorbeeld bestuurs-vergaderingen werd uitgeweken naar een kroeg op de Hoefkade.

En dan nu: W.I.K. maakt gebruik van drie velden - waaronder een prachtig kunstgrasveld - en beschikt na de herindeling van het tweede gedeelte van het Zuiderpark over een prachtige infrastructuur met tien kleedkamers, waarvan zes in 1976 zijn opgeleverd en reeds jarenlang door W.I.K.-vrijwilligers worden onderhouden. De overige vier moderne kleedkamers zijn in 2017 opgeleverd. Het clubhuis is opgeleverd in 1973 en is eind jaren zeventig uitgebreid. Stellingen als ‘Willen Is Kunnen’ en ‘zonder vrijwilligers geen vereniging’ hebben ertoe geleid dat W.I.K. sinds jaar en dag als een uitermate gezonde voetbalvereniging wordt beschouwd en tot de absolute top van ‘groene clubs’ kan worden gerekend. De hoofdmacht mocht in haar 105-jarig bestaan zes kampioenschappen vieren, is daarnaast zes keer gepromoveerd, alsmede acht keer gedegradeerd. Tijdens het seizoen 2023/2024 speelt het vlaggenschip in de 5e klasse KNVB - het hoogste niveau waarop het eerste elftal heeft geacteerd betreft de zondag 3e klasse KNVB. 

Binnenkort - op 1 juni 2024 - bestaat W.I.K. exact 105 jaar. Uiteraard zal het worden gevierd met een gezellige dag voor de jeugdafdeling en op 8 juni met een geweldige feestavond, die de W.I.K.-feestcommissie meerdere keren per jaar organiseert. Feitelijk vangt de jubileumperiode aan op 19 mei (Eerste Pinksterdag); op die dag wordt een groots veteranentoernooi gespeeld met deelname van twintig volwaardige elftallen. Onder het motto ‘als je iets doet moet je het goed doen anders moet je het niet doen’ en ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ kunnen alle aanwezigen van een authentiek voetbalsfeertje verzekerd zijn. Dit jaarlijkse voetbalspektakel zal - zowel binnen als buiten - door live muziek worden opgefleurd en is absoluut het bezoeken waard. Dat op deze dag tientallen W.I.K.-vrijwilligers zich de benen uit het lijf zullen lopen, moge duidelijk zijn - dat dit vanaf de oprichting binnen deze volksvereniging vanzelfsprekend is geweest, typeert de echte W.I.K.-sfeer.

In het kader van het 105-jarige bestaan verschijnt binnen afzienbare tijd een W.I.K.-boek met 105 jaar aan krantenknipsels en allerlei andere publicaties en waarin de rijke voetbal-geschiedenis van W.I.K. in chronologische volgorde wordt gepresenteerd. Dat in dit boek ooit gepubliceerde opstellingen, bestuursleden, wedstrijdverslagen, indelingen, eindstanden, verhuizingen, toernooiaankondigingen, jubilea, interviews, uitstapjes, openingen van nieuwe clubhuizen en kleedkamers, beslissingswedstrijden, kampioenschappen, degradaties, promoties, wedstrijdfoto’s en elftalfoto’s, gestaakte wedstrijden en uitsluitingen, W.I.K.-spelers in het betaalde voetbal alsmede in vertegenwoordigende elftallen worden afgebeeld, maakt het geheel tot een authentiek document.

Uiteraard heeft bij v.v. W.I.K. gedurende 105 jaar de leren bal centraal gestaan. Vele generaties hebben vol trots de zwart-wit gestreepte kleding gedragen, waaronder de familie Vrijmoed die vanaf de oprichting bij de club betrokken is. Hierna volgden een veelheid aan echte Haagse families die de club continue draaiende hebben gehouden. Op naar de 110 jaar!


Details

 • Schrijver

  Rini Toet
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  W.I.K. 1 in 1922
 • Editie

  10-2024

Meest gelezen artikelen