Haagse Gymnastiekvereniging Advendo
Kort na de Tweede Wereldoorlog werd de vereniging Advendo opgericht door de heer J.L. Zuydervelt, op 25 oktober 1945. Als secondant was de heer H. Terbeek jarenlang actief als bestuurslid en penningmeester van de vereniging. In het najaar van 1945 telde de vereniging al 411 leden. Zelf ben ik in 1949 lid geworden en bijna dertig jaar lid gebleven, waarvan later tien jaar in het bestuur als ‘toestellen commissaris’ inhoudelijk voor het onderhoud van de turntoestellen en de muziekinstrumenten van de band. Advendo had in die tijd een fantastische drumband met rond de veertig leden. De vellen van de trommels waren in die tijd nog gemaakt van varkensblaas en dus erg kwetsbaar. Als er toevallig een regenbui viel, werden de vellen zo zacht dat men er nog wel eens doorheen sloeg. Dan was er weer werk aan de winkel!
Contributie en het verenigingsblad
Een verenigingsblad kon zo vlak na de oorlog nog niet verschijnen vanwege de papierschaarste. De contributie bedroeg toen tien cent per maand. Deze werd echter al snel verhoogd naar 45 cent per maand voor jongens en meisjes, en één gulden per maand voor dames en heren. De contributie werd persoonlijk opgehaald door de penningmeester Henk Terbeek. Ik zie hem nog voor me staan, in zijn leren jas, onder aan de trap bij ons thuis aan de Nunspeetlaan. Mijn moeder betaalde dan voor de jongens de contributie.
Buitenactiviteiten van Advendo
Tweede Pinksterdag was een uitgaansdag voor de hele club en dan werden her en der in Nederland demonstraties en onderlinge wedstrijden gehouden. Ook andere gymmastiekverenigingen werden hierbij uitgenodigd. De eerste wedstrijd was al in 1946 in Naaldwijk, waaraan ook Die Haghe, Den Haag en D.V.S. uit Wateringen deelnamen. Tegelijkertijd werden er dan vaak ergens turndemonstraties gegeven, bijvoorbeeld op de speelplaats van de openbare school op de Escamplaan of op het Hattemplein. Er werd in die tijd van alles georganiseerd. Zo brachten we een bezoek aan diverse uitvoeringen van andere gymnastiekverenigingen. In de grote vakanties werden ook nog weleens fietstochten georganiseerd, voor zover er nog fietsen waren. Na de oorlog waren de meeste fietsen ingenomen door onze Oosterburen en meegenomen naar Duitsland.
Eerste uitvoering en evenementen
De eerste grote uitvoering van Advendo was op 28 september 1946 in een uitverkocht Gebouw van Kunsten en Wetenschappen in Den Haag (in december 1964 is het gebouw volledig afgebrand). De recensies waren geweldig! Als dank voor deze zeer geslaagde uitvoering ontving de voorzitter een schemerlamp voorzien van lectuurbak. Vanwege de drukte met zijn Advendo heeft de heer Zuydervelt nooit veel tijd gehad om van dit cadeau te genieten. De familie Van der Leeden voorzag Advendo van het grootste aantal leden. Aan het eind van de uitvoering kwam de hele familie op het toneel en kreeg een groot applaus.
Een evenement die het vermelden waard is, was de Jaarlijkse demonstratie bij Parnassia – voorheen de Stichting Bloemendaal. De cliënten en het personeel van Parnassia waren altijd zeer enthousiaste toeschouwers. Het ging natuurlijk weleens fout met een oefening, maar hoe meer er misging op de toestellen, hoe mooier ze het vonden. Ik heb zelf een keer een mislukte afsprong van de hoge brug gemaakt, waarmee ik, in plaats van op mijn benen, op mijn buik belandde. Ik heb nog nooit zoveel applaus gehad! Er moest bij dergelijke demonstraties altijd veel geregeld worden. Ankers moesten in de grond geslagen worden om de turntoestellen veilig te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bij het gebruik van het ringenstel en de hoge rekstok. Daar werd dan uiteraard de ‘Toestellenploeg’ voor ingezet. Meestal sloeg Klaas Stokdijk (de sterke man) al van tevoren de ankers in de grond. Het Verhuisbedrijf J.P. van der Geest zorgde altijd voor gratis transport van het materiaal. In 1954 kwam Advendo echter definitief in het bezit van de ‘JUBU-vlag’. Deze werd door de toenmalige voorzitter van de N.C.R.V., Dr. Roosjen, overhandigd aan de Bondsvoorzitter die deze dan weer overdroeg aan de heer Zuydervelt. Dat was een hele eer!
Marcherende drumbands
Wat ik mij verder nog goed herinner is dat van 10 februari t/m 10 maart 1947 de lessen gedwongen moesten worden gestopt. Het vroor toen maar liefst tien tot vijftien graden en in de Gymzaal aan de Weesperstraat was geen verwarming. De training avonden konden helaas geen doorgang vinden. Zoals de meeste gymnastiekverenigingen had Advendo ook een Tamboer- en Pijperkorps. Zelf heb ik heel wat jaren mijn partij meegespeeld. Eerst als hoornblazer en later als paukenist. Jan Uiterwijk stuurde de tamboers aan en Annie Jansen had de leiding van de Pijpers. Er werden regelmatig marsen in de buurt georganiseerd, voornamelijk in de omgeving van de Zuiderparklaan en de Escamplaan, waarbij de gehele gymnastiekvereniging keurig in wit uniform achter de drumband aan marcheerde. De heer Zuydervelt controleerde dan zelf of iedereen er piekfijn uit zag. Desnoods werden, met een blokje magnesium, de gymschoenen nog even iets witter gemaakt. Op de eerdergenoemde Tweede Pinksterdagen vertrokken wij met volle bussen naar door N.C.G.V. georganiseerde wedstrijden in Nederland, waar veel christelijke gymnastiekverenigingen aan deelnamen. We brachten een bezoek aan Woerden, Den Helder, en zelfs een keer aan Coevorden. Aan het eind van zo’n dag ging Advendo-Den Haag altijd met de meeste hoofdprijzen weer naar huis. Vooral de ‘marswedstrijden’, waar veel op geoefend was, waren de toppers van zo’n dag. Zulke dagen hadden altijd diverse verkeringen tot gevolg en daar zijn dan ook weer diverse Advendo-huwelijken uit voortgekomen. Mooie tijden! Ten slotte wil ik nog wat namen noemen van degenen met wie ik tijdens mijn periode bij de eerste graad Heren heb gestreden om de felbegeerde Wisselbeker voor de beste CLUB-turner van het jaar. In de beginperiode waren dat onder andere Klaas Stokdijk en Cees van der Leeden, en later in de Keurploeg Gerard en Herman Kamphuis, Wim Strasters, Anton van Hilten, Jan Noordam, Jan Buikema en Jacques Akerboom. Zelf ben ik gelukkig ook nog één jaar in het bezit geweest van deze beker, mede dankzij onze geweldige en sympathieke keurploegtrainer Freek de Waal. Ik ben benieuwd of er nog oud-leden van Advendo leden zijn die mijn herinneringen delen.
Details
-
Schrijver
Charles van der Geest -
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. -
Fotobijschrift
De heer Zuydervelt op het toneel -
Editie
13-2021