Skip to main content

Pagina 14

Hvv RAS, 93 jaar oud


We reizen terug naar 28 juli 1928. Een fris windje speelt met de zon op deze onbewolkte zaterdag. Nederland telt ruim zeven miljoen inwoners waarvan er ongeveer vierhonderdduizend in onze mooie stad achter de duinen wonen. Op deze bijzondere dag opent prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina, in Amsterdam de Olympische Spelen. Voor het eerst en het laatst wordt het vierjaarlijks sportevenement in ons land gehouden. 

Nederland wint op de spelen zes gouden medailles, waaronder een plak voor de legendarische bokser Bep van Klaveren. Johnny Weissmuller, die later beroemd zou worden als actieheld in een aantal Tarzan-films, wint voor de Verenigde Staten twee gouden medailles bij het zwemmen. In Den Haag maakt ADO zich als onopvallende eersteklasser gereed voor het nieuwe voetbalseizoen. Jazz, blues en ragtime zijn populaire muziekstijlen in de roerige jaren twintig. In de bioscoop draait de stille film The Circus, met komiek Charlie Chaplin. Het leven speelt zich voor een groot deel op straat af. Kooplieden verkopen hun handelswaar op de Grote Markt-Prinsegracht. Handkarren, paarden en wagens, bakfietsen en automobielen zorgen voor oorverdovende bedrijvigheid. Kinderen spelen met hoepels, tollen, knikkers en trappen een balletje. 

Op deze zaterdag komen in café-restaurant Emma, gelegen aan het Haagse Regentesseplein, een aantal Rijksambtenaren, mannen met bolhoed en net pak, bijeen. In de bovenzaal wordt een vergadering gehouden met als doel de oprichting van een sportvereniging. Na jaren van stukgelopen pogingen, conflicten en teleurstellingen wijzen de neuzen van de Rijksambtenaren nu vrijwel allemaal dezelfde kant op. De laatste plooien worden onder het genot van een goede borrel en sigaar weggestreken. De geboorte van de Rijksambtenaren Sportvereniging (R.A.S.) is een feit. Die avond worden 36 mensen lid van de nieuwe vereniging en schrijven twintig donateurs zich in. De contributie voor spelende leden wordt vastgesteld op vijftig cent per maand. De Rijksambtenaren besluiten toe te treden tot de zaterdagmiddag-competitie van de Haagse Voetbalbond. Als clubkleuren worden geel en zwart gekozen met op het logo de trotse Haagse Ooievaar staand op een bal als stralend middelpunt. In Kijkduin, bij het eindpunt van buslijn M, wordt een voetbalveld gehuurd. Op 6 oktober 1928 speelt R.A.S. zijn eerste wedstrijd. In de strijd om de Zilveren Ooievaar wordt met 6-5 van KLM verloren. In de jaren die volgen worden successen afgewisseld met teleurstellingen. Maar het is deze voetbalvereniging, inmiddels bekend als Hvv RAS en voetballend op het Sportpark aan de Albardastraat, waar Den Haag bekendste voetballer van dit moment zijn voetbalcarrière begint. 

Tim Krul wordt geboren in Den Haag op 3 april 1988 en is hooguit zes jaar oud als hij zijn eerste stappen zet bij RAS. Al snel wordt opgemerkt dat de jonge doelverdediger zeer talentvol is. Als achtjarige maakt hij de overstap naar ADO Den Haag. Daar ontwikkelt Tim zich verder als een betrouwbare sluitpost die door zijn positieve optreden op het EK voor onder de zeventien jaar in de belangstelling komt te staan van een aantal buitenlandse clubs. Op zijn zeventiende wordt Tim gecontracteerd bij de Engelse club Newcastle United waar hij twaalf jaar onder de lat zou staan. Na een aantal omzwervingen maakt Tim in 2018 de overstap naar zijn huidige club Norwich City, waarmee hij afgelopen seizoen kampioen werd van de Football League Championship. Ook in het Nederlands Elftal is Tim Krul een betrouwbare sluitpost. Op 4 juni 2011 maakt de toen 23-jarige doelverdediger zijn debuut in het Nederlands Elftal. De oud-RAS speler maakt zich op 5 juli 2014 onsterfelijk tijdens het WK in Brazilië. In de kwartfinale Nederland Costa Rica wordt Tim in de laatste minuut van de tweede verlenging in het veld gebracht. Een geniale en nooit vertoonde zet van bondscoach Louis van Gaal. In de daaropvolgende penaltyreeks stopt onze trots twee penalty’s waardoor Oranje zich plaatst voor de halve finale. Een Haagse legende is geboren. 

Ondanks zijn succes is Tim nooit vergeten waar hij zijn eerste voetbalstappen heeft gezet. Dat blijkt uit een bijzonder geschenk van Tim aan Hvv RAS. Zijn gesigneerde keepersshirt met een persoonlijke tekst erop: “Bij deze mooie club is het allemaal begonnen”. Waarvan akte.


Details

 • Schrijver

  Jan Kaffa
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  RAS 2021
 • Editie

  15-2021

Meest gelezen artikelen